"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Липень » 17 » Сімейний патронат: допоможемо зберегти родину для дитини
09:18
Сімейний патронат: допоможемо зберегти родину для дитини
Понад вісім років патронат як форма виховання дітей існувала в Україні як експеримент. У цьому році держава виділила достатньо коштів для створення патронатних сімей в усіх областях. Патронатні сім'ї приймають на виховання дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, це своєрідна домашня альтернатива Центрам соціально-психологічної реабілітації та дитячим будинкам.
Що таке патронат? Патронат над дітьми – тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім´ї тимчасових батьків-вихователів на період подолання дитиною, її батьками чи іншими законними представниками складних життєвих обставин. Батьки-вихователі повинні бути готовими в будь-який момент прийняти до себе на проживання дитину, забезпечити їй належний догляд та турботу на час від 1 до 6 місяців.
Хто може бути патронатним вихователем? Громадяни України віком від 35 до 60 (для жінок) та 65 (для чоловіків) років, бажано із освітою в соціальній сфері, педагогіці чи в охороні здоров´я, такі, що мають досвід виховання дітей у сім´ї.
Які документи потрібно подавати кандидатам в патронатні вихователі? Заяву кандидата, копії паспортів, довідку про склад сім´ї, копію свідоцтва про шлюб, довідку про стан здоров´я, довідку про несудимість, документ, що підтверджує право власності на житло, копію диплома, довідки про доходи повнолітніх членів сім´ї.
Як будуть фінансуватися сім´ї патронатних вихователів? На утримання кожної дитини, влаштованої у сім´ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. Розмір грошового забезпечення патронатного вихователя у період перебування дитини в його сім´ї становить п´ять мінімальних зарплат, а в період між влаштуванням дітей – півтори мінімальні заробітні плати. Оплачуваний період між влаштуваннями дітей становить не більше 60 календарних днів на рік. У разі перебування у патронатній сім´ї дитини віком до 1 року, дитини-інваліда та одночасно двох і більше дітей розмір грошового забезпечення вихователя збільшується на 10% за кожну дитину.
Куди можна звертатися за детальнішою інформацією про патронатну сім´ю? Тим, кому цікава інформація про тимчасове влаштування дітей у сім´ю та всім, хто хоче створити патронатну сім´ю можна звертатися до Ічнянського центру соціальних служб для дітей, сім´ї та молоді, за адресою: м. Ічня, вул. Б.Хмельницького, 1, тел.2-16-40.
Допоможемо разом дітям вберегтися від стресу під час вилучення із сім´ї до державного закладу та дамо їм надію пережити час, доки батьки подолають складні життєві обставини, перебуваючи в патронатній сім´ї. Якщо навіть рідні батьки не виправляться – дітей із патронатної сім´ї можна буде влаштувати в прийомну сім´ю.
Олеся Реута,
фахівець із соціальної роботи
Переглядів: 518 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук