"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Вересень » 19 » Сільська «валюта», на відміну від твердої, у ціні лише падає
08:18
Сільська «валюта», на відміну від твердої, у ціні лише падає

Сьогодні мешканці найбідніших ічнянських сіл позбавлені роботи, газу та надії на краще. Виживати допомагає домашнє господарство. Худоба, птиця та городина, яку виростили у власному господарстві, і є селянською «валютою», за рахунок якої живуть.
Подружжя Сорокунів колись жило в Ічні. Людмила працювала на консервному заводі, Володимир – на навантажувачі при паливному складі. У Вишнівку переїхали 1994 року, коли померли батьки Володі. До 2000 року чоловік працював на свинофермі у КПСП «Ватутіна», потім трактористом у кооперативі «Мрія», дружина допомагала на фермі.
Сьогодні живуть з того, що родить земля. Городу до гектара порають. Тримають двох корів, пару свиней та різну птицю. Торік через лейкоз двох молочниць довелося здати. Мають свій трактор Т-40, бо лише сіна для худоби треба тонн п’ять.
– Земля тепер бур’янами не заростає. Її розібрали фермери, та все ж більшість людей залишилися без роботи, – говорить 51-річний Володимир. – Людям скрутно виживати. Школи у селі немає, залишився ФАП та магазин, і той хотіли закрити. Газу у нас теж немає.
– Гроші знецінилися, на базарі за сотню нічого не купиш, – додає 50-річна Людмила. – А нам її спробуй зароби. Молоко здаємо за безцінь – 2,60 за літр. Городину на базар возимо у Ніжин та Київ, так вона теж не в ціні: у Ніжині кілограм картоплі 2,50-3 гривні. Огірків півтори тисячі зернин цього року посіяли. Фермерське господарство, яке орендує землю, торік на пай давало тисячу гривень або 800 кг зерна.
– Батьки наші рано померли, – продовжує господиня. – Тому справлялися самотужки:дітей ростили, за родинний добробут дбали. Альона з сім’єю живе в Ічні, дві онучки маємо. Євгена в армію провели, служить у прикордонних військах на Львівщині, у селі Нові Мости. До цього сім років вчився в університеті. Так хочеться, щоб наші діти та внуки у село приїздили тільки на відпочинок.

Людмила та Володимир Сорокуни заготовляють сіно для худоби.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 373 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук