"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 15 » Сильніше за всі перемоги – прощення
13:47
Сильніше за всі перемоги – прощення
Накопичуємо образи, зберігаємо їх немов якісь коштовності, а в хвилини туги перебираємо їх, розглядаємо, милуємося…
Можна б жити так десятиліттями (хоча так і живемо), та ось тільки вантаж цей заважає вільно просуватися до заповітної мрії, здійснювати бажання (свої та інших людей), знаходити спільну мову з оточуючими і самим собою...
То що ж робити?


Етикет вибачення
Коли ви просите вибачення, а інший у відповідь говорить: «Немає чого прощати», це означає те, що інша людина – повністю байдужа. Вона не розуміє, що подібні фрази свідчать про її непрощення. Тому запам’ятайте: якщо хтось просить у вас вибачення, значить, у тієї людини є причина. І тоді від душі скажіть «вибачаю». Цим ви полегшите свою душу (адже саме ви спровокували дії кривдника) і допоможете відчути полегшення і тій людині. Дар завжди потрібно приймати. А найцінніший дар, який існує у Всесвіті, – це прощення.
За книгою Віілми Лууле «Все починається з любові»

Театр любові
Сядьте у тихому місці, розслабтеся. Уявіть, що ви в затемненому театрі і перед вами невелика сцена. Поставте на сцену людину, яку вам треба пробачити (людину, яку ви найбільше в світі ненавидите). Ця людина може бути живою або мертвою, і ваша ненависть може бути, як у прожитому, так і в сьогоденні.
Коли ви чітко побачите цю людину, уявіть, що з нею відбувається щось хороше, те, що для цієї людини має велике значення. Уявіть її усміхненою і щасливою. Затримайте цей образ у своїй уяві на кілька хвилин, а потім нехай вона зникне.
Потім, коли людина, яку ви хотіли пробачити, залишить сцену, поставте на її місце себе. Уявіть, що з вами відбувається тільки хороше. Уявіть себе щасливими і усміхненими. І знайте, що у Всесвіті достатньо добра для всіх нас.
Кожного разу, виконуючи цю вправу, можна уявляти різних людей. Виконуйте її раз на день протягом місяця і побачите, наскільки вам стане легше жити.
За книгою Луїзи Хей «Як зцілити своє життя»

Назустріч собі
Людина не може одужати, не пробачивши саму себе.
Ось етапи істинного прощення, вже пройдені тисячами людей і винагородженні чудесними результатами:
1. Визначте свої емоції (часто їх буває декілька). Усвідомте, у чому ви звинувачуєте себе чи іншу людину, і визначте, які переживання це у вас викликає.
2. Візьміть на себе відповідальність. Проявити відповідальність – значить, усвідомити, що у вас завжди є вибір: реагувати з любов’ю або зі страхом. Чого ви боїтеся? Тепер усвідомте, що ви, можливо, боїтеся бути звинуваченими у тому ж, у чому вините іншу людину.
3. Зрозумійте іншу людину і зніміть напругу. Для цього поставте себе на її місце і відчуйте її наміри. Подумайте про те, що і вона, можливо, винить і себе, і вас у тому ж, у чому ви вините її. Вона боїться, так само, як і ви.
4. Простіть себе. Це найважливіший етап прощення. Для того щоб пробачити себе, дайте собі право боятися, проявляти слабкість, помилятися, мати недоліки, страждати і злитися. Прийміть себе такими, якими ви є зараз, знаючи, що це тимчасовий стан.
5. Відчуте бажання попросити пробачення. Готуючись до етапу, уявіть собі, що просите вибачення у людини, яку ви засуджували, критикували або в чомусь звинувачували. Якщо цей образ викликає у вас почуття радості і свободи, ви готові до наступного етапу.
6. Зустріньтеся з людиною, у якої хочете попросити пробачення. Розкажіть їй про свої переживання і попросіть пробачення за те, що засуджували, критикували або ненавиділи. Однак про те, що ви самі пробачили її, згадуйте тільки в тому разі, якщо людина про це заговорить.

* Дайте собі час, необхідний для проходження всіх етапів прощення. На один етап вам може знадобитися день, на інший – рік; найголовніше, щоб ваше бажання пройти ці етапи було щирим. Чим глибша психологічна травма, тим більше знадобиться часу.
* Якщо етап 6 виявиться дуже важким, знайте, що це пручається ваше его...
* Не переживайте, якщо людина, в якої ви просили вибачення, буде реагувати не так, як ви очікували. Постарайся поставитися з розумінням до почуттів іншої людини – як і до власних.
* Як я відзначила в описі шостого етапу вибачення, ви не повинні говорити людині, яка вас образила, про те, що пробачили її. На те є три причини:
1. Може виявитися, що людина, на яку ви злитеся, зовсім не мала наміру вас ображати. Реальність дуже часто відрізняється від нашого сприйняття. Може бути, ця людина навіть і не підозрює про те, що ви образилися.
2. Ви повинні зрозуміти, що прощення потрібне в першу чергу вам. Пробачити іншу людину – означає зробити необхідний крок до прощення самого себе.
3. Ви повинні також усвідомити, що не у вашій владі воістину пробачити іншу людину. Тільки вона сама може себе пробачити.
* Якщо ви, збираючись зустрітися з цією людиною, сподіваєтеся, що вона зрозуміє всю глибину ваших страждань і попросить у вас вибачення, ви досі її не пробачили. У будь-якому разі ви не повинні злитися на себе; просто вам потрібно ще трохи часу для переходу до етапів 2 та 3.
За книгою Ліз Бурбо «Твоє тіло говорить: люби себе!»
Переглядів: 521 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук