"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Липень » 26 » Шипучі кусаються
15:25
Шипучі кусаються
Володимира врятувала остання ампула сироватки,
яку сестра ледь знайшла в одній з київських аптек

10 липня був зданий до друку черговий номер «Трудової слави». У матеріалі «Вас укусили? Не панікуйте» автор застерігав про можливі напади змій. Хоча, за даними медиків, такі випадки не траплялися в районі принаймні років п’ять. Неймовірний збіг: того ж дня до реанімаційного відділення Ічнянської ЦРЛ був доставлений Володимир Борщ із Заудайки, якого укусила гадюка. Допомогу надали, та врятувати життя чоловікові могла тільки протиотрутна сироватка, якої, виявляється, ні в районі, а ні в області немає.

– Хворий поступив з проявами алергічної реакції на укус змії у стані середньої тяжкості, – говорить лікар анестезіолог Віктор Рябенко. – Укус гадюки не безпечний для життя, вже через півгодини проявляються ознаки отруєння: набряки, головний біль, запаморочення, слабкість, нудота, задуха, падає артеріальний тиск, можуть бути й судома та втрата свідомості. Після вчасно проведеної інфузійної терапії та введення сироватки проти зміїної отрути стан Володимира на ранок поліпшився. У задовільному стані його виписали з лікарні 12 липня.
Сам Володимир говорить, що вижив дякуючи лікарям та сестрі Людмилі, яка близько другої години ночі привезла сироватку зі столиці. Для цього їй довелося обдзвонити не одну київську лікарню та аптеки.
– Добре, що сестра мешкає в Києві, купила останню в аптеці ампулу за 1,5 тис. гривень, – розповідає чоловік. – Того дня було спекотно. Після роботи вирішив скупатися у нашому «громадському» ставку. Проходив повз кущі, аж раптом відчув різкий біль у лівому лікті. Вже на землі побачив сіру змію довжиною 50-60 см, яка шмигнула в кущі. Рука швидко пухла й дуже боліла, тому я пішов додому. Коли стало зовсім зле, мама подзвонила бригадиру тракторної бригади Станіславу Борщу. Він привіз мене в лікарню, де надали необхідну допомогу. Мабуть, я сильніший від змії, тому й вижив, – пожартував Володимир.
Якби вчасно не ввели сироватку, могло бути не до жартів…
– Коштів на придбання медикаментів, у тому числі й сироватки проти зміїної отрути не вистачає, – повідомив головний лікар Ічнянської ЦРЛ Дмитро Івасюк. – Оскільки коштує вона дорого і використовується не часто, тому її немає навіть у відділенні екстреної та планово-консультативної медичної допомоги Чернігівської обласної лікарні.
За словами, завідувача аптеки «Ліки України» Антоніни Скачко, цього року на Чернігівщині вже використано три ампули сироватки проти отрути гадюки звичайної. Цю сироватку виробляють у Польщі, її придатність 1-2 роки. На аптечному складі КП «Ліки України» вона є, але дуже дорога, а дорогі ліки аптека привозить на замовлення.
Наталія Єпіфанович

Найнебезпечніша отруйна змія нашого регіону – гадюка звичайна. Її отрута діє на життєво важливі системи людини – нервову, кровоносну, серцеву. Населяє хвойні, мішані та широколистяні ліси. Віддає перевагу заболоченим ділянкам особливо – моховим болотам, оселяється на берегах річок, озер, струмків. Має буре або сіре забарвлення.
Переглядів: 517 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук