"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Травень » 15 » Щодо умов зарахування страхового стажу
13:14
Щодо умов зарахування страхового стажу
Перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Ічнянському районі Оксана Гордійко продовжує розповідати читачам «Трудової слави» про новації в пенсійному законодавчому полі.
Для призначення пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» потрібно виконати дві умови: досягти віку, встановленого законом, і мати не менш як 15 років страхового стажу. Розмір пенсії залежатиме від тривалості страхового стажу й розміру отримуваної працівником заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески до Пенсійного фонду (з 2011 року – єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Більша тривалість страхового стажу і вищий розмір зарплати – вищий розмір пенсії.
З 1 січня 2004 року для призначення пенсії зараховується страховий стаж за період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. При цьому страховий стаж обчислюють територіальні органи Пенсійного фонду за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб.
Періоди трудової та іншої діяльності до 1 січня 2004 року зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, яке діяло раніше, тобто відповідно до статей 56–63 Закону України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку стаж обчислюється за даними трудової книжки та інших підтверджувальних документів.
З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року № 77-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким внесено зміни, зокрема, до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) та Кодексу законів про працю України.
Для роботодавців (платників зазначених, у пункті 1 частини першої статті 4 Закону № 2464), визначено: у разі якщо заробітна плата працівника (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) за умови, що наймана особа відпрацювала повний місяць, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.
Крім того, цим же законом стимулюються роботодавці до легалізації заробітної плати та збільшення її розміру через застосування понижуючого коефіцієнта розміру єдиного соціального внеску.
Не мають залишитись осторонь і самі застраховані особи, бо йдеться про їхнє право на соціальний захист та розмір майбутньої пенсії. Кожен працюючий повинен проявляти інтерес до того, як роботодавець сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, частини якого надходять до соціальних фондів та забезпечують різні соціальні виплати, бо це є гарантією соціального захисту працівників та отримання пенсії в майбутньому.
Записала Ярослава Середа
Переглядів: 474 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук