"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Червень » 5 » Щодо новацій у пенсійній реформі
11:56
Щодо новацій у пенсійній реформі
В уряді українцям підготували сюрприз – проект нової пенсійної реформи. Чого чекати нинішнім і майбутнім українським пенсіонерам?
Три джерела
Розроблена урядом реформа заснована на західному зразку пенсійного забезпечення. Передбачається, що замість одного джерела пенсії будуть виплачуватися з трьох – солідарної (діє зараз), накопичувальної систем та фондів недержавного пенсійного страхування.
Почалась реформа з наведення порядку в солідарній системі. Нині вона працює таким чином, що внески працюючих громадян забезпечують виплати пенсіонерам. Але така система практично вичерпала свій ресурс.
Солідарна система добре працює тільки в тому випадку, коли кожне наступне покоління більше попереднього. В Україні сьогодні прямо протилежна ситуація, ресурсів не вистачає, тому перехід до трьох різних джерел фінансування виглядає цілком виправдано.
Перед пенсією всі рівні
Законопроект передбачає скасування спеціальних пенсій вже з січня 2016 року. Таким чином, пенсії держслужбовців і прирівняних до них осіб будуть визначатися на загальних підставах. Винятком стануть військові.
Це торкнеться тільки знову призначуваних пенсій, а всі спецпенсії, призначені раніше, будуть виплачуватися.
Коли почнемо накопичувати «додатково»
Запровадження накопичувальної системи заплановано на січень 2017 року. До цього часу уряду потрібно встигнути сформувати накопичувальний пенсійний фонд, який буде очолювати рада фонду, а його склад визначить Кабмін.
Накопичувальні системи існують в багатьох країнах. І, зокрема, досвід Польщі та Словаччини підтверджує привабливість накопичувальної системи для економіки. Правда, є необхідна умова – відновлення економічного зростання.
Хто буде відраховувати обов’язково, а хто добровільно
Сьогодні багато роботодавців платять зарплату неофіційно або показують лише частину реального окладу своїх працівників. Таким чином, внески в Пенсійний фонд виявляються набагато менше, ніж могли бути. Експерти впевнені, що запровадження накопичувальної системи стане одним із стимулів для детінізації економіки. Адже як тільки українці почнуть розуміти, що ці гроші – їх особиста власність (кошти з накопичувальних рахунків можна буде успадкувати), вони будуть зацікавлені в тому, щоб отримувати «білу» зарплату.
Законопроектом передбачено, що страховий внесок складе 2% від зарплати в 2017 році, а до 2022-го збільшиться до 7%. Накопичувальна система буде обов’язковою для громадян віком до 35 років та добровільною для тих, хто старші.
Недержавне страхування
Завершальним етапом реформи стане недержавне пенсійне страхування - справа суто добровільна. Але тут виникає велике питання: як скоро українці опиняться готові віднести свої гроші в банки? Втім, терміни цього третього етапу реформи ще не визначені остаточно.
Ірина Пітель, начальник управління Пенсійного фонду України
в Ічнянському районі
Переглядів: 464 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук