"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Лютий » 15 » Що таке податкова знижка і як її отримати?
15:51
Що таке податкова знижка і як її отримати?
Щороку зменшується число студентів за держзамовленням, а кількість місць у вишах навпаки зростає. Таким чином студентів, які платять за навчання, більшає. Чи можна компенсувати частину витрат на навчання? Можна, якщо є офіційна зарплата, роз’яснює головний державний ревізор-інспектор Ічнянського відділення Прилуцької ОДПІ Вадим Мазун.
Що таке податкова знижка?

Уже більше десяти років у нашій державі діє податкова знижка на навчання. Минулого року у районі нею скористалося 166 чоловік, яким загалом повернуто 212278 грн.
Податкова знижка (ПЗ) – це витрати платника податків, на суму яких дозволено зменшити його річний оподатковуваний дохід. На ПЗ мають право батьки, опікуни студентів або вони самі, за умови, що самостійно сплачують за навчання у вітчизняних вишах чи професійно-технічних навчальних закладах. Витрати на навчання за кордоном у розрахунок податкової знижки не включаються. Не враховуються також витрати на військову кафедру та інші додаткові курси в університеті. Приватним підприємцям та військовослужбовцям податкова знижка не надається.
Як самому розрахувати суму ПЗ?

Розрахувати приблизну суму ПЗ дуже просто. Для цього достатньо річну суму вартості навчання помножити на 18% – ставка податку на доходи фізичних осіб. Отож, якщо за рік навчання батьки заплатили 10000 гривень, то їм орієнтовно повернуть 10000*18% = 1800 грн.
Зміни у податковому законодавстві

З цього року скасовано обмеження щодо суми коштів, сплачених за навчання, та обмеження щодо навчального періоду, за який здійснено таку сплату. Як відмітив Вадим Мазун, тепер враховуються усі фактично понесені платником податку витрати. Але є один нюанс. Вартість навчання за один місяць не має перевищувати трикратного розміру мінімальної заробітної плати. На сьогодні ця сума рівна 11169 грн.
Крім цього, платник податку може скористатись правом на отримання податкової знижки, пов'язаної з навчанням члена сім'ї першого ступеня споріднення, незалежно від того, одержує чи ні такий член сім'ї заробітну плату.
Документи для отримання знижки

Для відшкодування грошей у вигляді податкової знижки потрібно підготувати і надати у податкову інспекцію пакет документів. Він має містити копії паспорта, податкового номера, квитанцій про сплату за навчання, оригінал довідки про доходи, поточний рахунок в банку, декларацію про доходи. Крім того, у навчальному закладі необхідно взяти копію договору з навчальним закладом.Також буде необхідна копія паспорта дитини, а в деяких випадках свідоцтво про народження чи свідоцтво про одруження.
Подати податкову декларацію можна за місцем реєстрації протягом року. Якщо таке право не використане, то воно не переноситься на наступні роки. Всі бланки та детальну консультацію щодо оформлення декларації та підготовки пакета документів можна отримати у податковій інспекції.
Андрій Грудницький
Переглядів: 405 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук