"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Вересень » 26 » Що їдять діти у садочку
11:11
Що їдять діти у садочку

Чи смачно і калорійно готують у садку – одне з найголовніших питань, яке цікавить батьків, коли вони вперше приводять свого малюка до дитячого садка. Аджейого здоров’я і розвиток залежать у першу чергу від повноцінного харчування.
У нашому місті функціонує чотири дитсадки, в яківідвідує 404 дитини. Відповідно рішення міської ради від 11 грудня 2015 року вартість харчуванняв ічнянських дошкільних закладах з 1 січня 2016-го становить: 12 грн. – длядіток ясельної групи, 18 грн. – для решти групз розрахунку: 60% складаєбатьківська плата, 40% – кошти міськогобюджету. На шостій сесії міської ради сьомого скликання від 11 лютого цього року було внесено зміни про пільги щодо батьківської плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста. Від сплати за харчування звільнені діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, інваліди, з малозабезпечених родин, діти учасників АТО. Таких дошкільнят у місті 53.
Половину вартості платять батьки, які мають троє і більше дітей. Таких в Ічні – 22, повідомляє головний бухгалтер міської ради Світлана Радченко.
Про те, як організоване харчування у дитячому садку, на прикладі свого закладу розповіла завідуюча ДНЗ №5 Людмила Глушко:
–У дошкільному закладі станом на 14 вересня виховується 68 дітей. З них сім пільговиків: п’ять харчуються безкоштовно, а чотири платять 50%. Всі діти отримують триразове харчування: сніданок, обід і полуденок. Ми намагаємось, щоб їжа була різноманітна, збалансована згідно з установленими нормами.Норми харчування у ДНЗ регулюються постановою Кабміну №1591 від 22 листопада 2004 року «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах». Меню погоджуємо з начальником Держпродспоживслужби в Ічнянському районі. На підставі цього розробляємо щоденне .
– Що обов’язковим повинно бути в меню дошкільника?
–М’ясо, олія, масло вершкове, молоко, сир кисломолочний, сир твердий, яйця, цукор, картопля, овочі, фрукти, соки.Рибний день – двічі на тиждень: у вівторок і четвер. Дітиз великим апетитом їдять червоний борщ, гороховий бульйон із сухариками, пиріжки, плов, ліниві вареники, сирники, сік, фрукти.
Під час розмови цікавлюся меню. Зокрема, 19 вересня вранці дітям подавали кашу ячну, м’ясний рулет, салат із капусти, чай. На обід: суп з м’ясними фрикадельками, хліб, макарони відварені з маслом, м’ясний гуляш, компот із сухофруктів. На полуденок: какао, печиво, банан. А на 21 вересняготувалина сніданок сирно-рисову запіканку, какао.На обід: суп полтавський з галушками, хліб, голубці в томатно-сметанному соусі, компот із сухофруктів, на полуденок – молоко з печивом.
– Чому варите компот із сухофруктів, а не зі свіжих яблук? Адже зараз саме на них сезон.
– Бо собівартість сухофруктів є дешевшою, ніж свіжих яблук.
– Розумію, що банани дітям подобаються, але ж зараз можна давати яблука з наших садів.
– Меню коригуємо. Обов’язково зараз даємо свіжі яблука. Влітку замовляли ще й кримський персик. А взимку – і мандарини, і апельсини.
Постачають дитсадок ТД «Браво» та приватні підприємці Микола Рябчун і Наталія Каплюк. Вони й надають сертифікати на всю продукцію. Без цих документів у жодному дитсадку її не візьмуть.

Кожен з батьків має право на отримання інформації чим харчують його дітей у дитсадках та інших освітніх закладах. Зокрема, це гарантує і закон «Про доступ до публічної інформації».
Таку інформацію повинні вам надати протягом 48 годин. Для її отримання достатньо написати і надіслати або віддати керівнику закладу чи в управління освіти посилаючись на пункт 2. статті 20 вищезазначеного закону: «У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту».


Світлана Цюпка
Фото Андрія Грудницького
Переглядів: 573 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук