"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Січень » 24 » Щедрий вечір, добрий вечір, мати-Україно!
14:15
Щедрий вечір, добрий вечір, мати-Україно!
Півсічня промайнуло швидко, змінюючи, ніби в калейдоскопі, одне за одним численні свята, які починалися в кінці грудня, з дитячих ранків у школах і дошкільних закладах на Святого Миколая, продовжувалися в сільських клубах напередодні Нового року, у церквах під час релігійних свят Різдва Христового та Василя Святого, перепліталися з народними звичаями колядування, щедрування, засівання.
Напередодні Старого нового року ватаги щедрувальників ходили не тільки в селах, а й по Ічні. Гарно вбрані, молоді та старші, з давніми й сучасними піснями, щирими побажаннями всіляких гараздів землякам у прийдешньому році, вони дарували людям радість, живили спраглі душі енергією від Неба і Землі. І вірилося, що все буде так, як примовлялося в давніх щедрівках:
– Щоб і мир на землі, щоб і хліб на столі! Щоб у нашому вкраїнському домі всі живі були й здорові! Хай буде так!
Щедрувальники з районного будинку культури привітали зі Святками працівників сімнадцятьох міських організацій. Нащедровані 7 тисяч 300 гривень передали волонтерам на потреби воїнів.
До іншої потужної групи ряджених, які теж привітали близько двадцяти організацій, входили працівники й пенсіонери заводу сухого молока та масла, де протягом десятків років пишалися самодіяльним хоровим колективом із сорока семи співаків.
У районі багато талантів, які люблять, уміють і хочуть співати, але не знають, де втамувати спрагу до української народної чи авторської пісні. Тож активісти знаного хору маслозаводу Валентина Сироватська і Валентина Даценко пропонують ічнянцям долучатися до їхнього колективу, який підтримує керівник заводу Віктор Кияновський. Якщо не хор, то створити хоча б гурт, не згірш від «Лісапетного батальйону».
– Давайте поспіваємо, – запрошує бажаючих і колишній керівник хору Надія Громова, – щоб район дзвенів од пісень. У час, коли наші сини захищають Україну, немає такої веселості, як раніше, у душі поселився нескінченний біль. Але ми співатимемо, щоб ніхто не забував, що ми – українці, ми є і завжди будемо сильним народом зі своєю культурою. Приходьте, люди з бажанням співати, на першу зустріч, яка відбудеться в понеділок, 19 січня, о 12-ій годині в школі мистецтв.
Чи й собі сходити?
Чимало сільських клубів новорічних святкувань не організовували, мотивуючи тим, що «всі п’ятдесят пенсіонерів» воліють сидіти в теплій хаті біля телевізора. Та й нині, коли на сході країни війна, не до танців. Однак у більшості сіл дотрималися давніх традицій, бо не можна ж постійно сумувати і перебувати в депресії. Треба і піснями підіймати бойовий дух.
13-го січня ряджені традиційно ходили Дорогинкою. Щедрували одинадцять чоловік, в основному сімейними парами, люди різних професій: бібліотекар і касир, продавець і водій, єгер і домогосподарка. Справжнім міні-концертом вітали земляків. Потішені люди щедро віддячували, бо знали, що зібрані кошти будуть передані через волонтерів бійцям у зону АТО.
А в Заудайці традиційно колядують. На Різдво, після ранкової служби в церкві, селом ходять дві ватаги колядувальників, по кілька дітей і дорослих. Наколядовані гроші витрачають на потреби церкви, школи. Нинішнього року теж частину коштів передадуть волонтерам як благодійну допомогу захисникам України.
Наталія Черненко
Переглядів: 596 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук