"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 17 » Село Пролетарське – не хутір Боярщина
14:20
Село Пролетарське – не хутір Боярщина
У газеті від 4 липня цього року був опублікований перелік населених пунктів нашого району, назви яких підлягають перейменуванню. Серед них і село Пролетарське Южненської сільської ради. В дужках вказана назва Боярщина як можлива історична назва.
Про те, що Пролетарське не є хутором Боярщина, мені говорив ще у 90-х роках тодішній директор Южненської середньої школи, краєзнавець Анатолій Савченко. Вважаю, що більш імовірною колишньою назвою цього населеного пункту є Западня. Назва, звичайно, не досить милозвучна, але й «боярщина» чимось співзвучна слову «панщина». А Боярщиною є нинішнє село Проліски.
В історичних документах про територіальний устрій документально зафіксовано географічне розміщення населених пунктів. Зокрема, про хутір Западня згадується в 1859 році. Він розміщений по ліву сторону дороги Ніжин – Ромни, а Боярщина – по праву. У 1939 році Западня вже згадується як Пролетарське Туркенівської сільради (нинішнє Южне) тодішнього Дмитрівського району. Після адміністративно-територіального поділу Чернігівщини в 1959 році відбулося перейменування Боярщини Туркенівської сільради тодішнього Дмитрівського району в Пролетарське Парафіївської сільради – Ічнянського.
Після Указу Президії Верховної Ради УРСР від 30 грудня 1962 року Дмитрівський район ліквідований, Южненська сільська рада увійшла до складу Ічнянського району. Відповідно в районі з’явилося дві «пролетарки», одну із яких і перейменували у Проліски.
На жаль, у довідниках «Адміністративно-територіальний поділ Чернігівської області 1959 року», та «Чернігівська область Адміністративно-територіальний поділ 1983 рік» не вказані роки перейменування населених пунктів. Однак це дає змогу зробити висновок, що Пролетарське (Боярщина), стосується села Проліски.
Наталія Іванькова, начальник архівного відділу РДА

Довідково:
У краєзнавчих в матеріалах А. Савченка були такі відомості про виникнення села:
«Після 1778 року, коли с. Туркенівка стало власністю графа Петра Олександро¬вича Рум'янцева-Задунайського, почала будуватись панська економія, яку селяни згодом назвали За¬паднею. Після смерті Рум’янцева-Задунайського власником Туркенівки і Западні до 1808 року був його син Сергій Петрович Рум’янцев.
У 1809 році Туркенівку і навколишні села купив власник Качанівки – дійсний статський радник Григорій Якович Почеко. 1824 року власником Качанівки і навколишніх сіл став пасинок Почеки Григорій Тарновський. Туркенівські поля і економія були серед найприбутковіших у качанівського поміщика. Особливо, коли навколо Западні почали садити тютюн. А з 1846 року, коли Тарновські збудували цукровий завод у Парафіївці, кріпаки працювали на панських плантаціях цукрових буряків».
Переглядів: 538 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук