"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 3 » Седнівська ГЕС працює на австрійському обладнанні, якому вже 65 років
13:36
Седнівська ГЕС працює на австрійському обладнанні, якому вже 65 років

У селищі Седневі Чернігівського району переплелися воєдино сивочоле минуле та сьогодення, утворивши справжній музей під відкритим небом. Один із його експонатів – єдина в області гідроелектростанція, прес-тур на яку організувало ПАТ «Чернігівобленерго».
Проект на будівництво Седнівської гідроелектростанції розробили ще 1947 року. Тоді рівень електрифікації Чернігівської області, яка майже повністю була сільськогосподарською, залишався вкрай низьким, а енергопостачання – не надійним. Основним джерелом електропостачання для сільгосппідприємств були дизельні електростанції, а будівництво сільських електростанцій і мереж проводилось в основному за кошти колгоспів і радгоспів.
На гроші одинадцятьох колгоспів 1954 року на річці Снов і була побудована гідроелектростанція потужністю 235 кВт, яка забезпечувала електричною енергією шість навколишніх населених пунктів. ГЕС обладнали турбінами, регуляторами і редукторами австрійського заводу «Фойт» (потужність турбін 3х85.7 кВт) та генераторами «Сіменс-Шуккерт» (3х125 кВт), яким уже 65 років.
Через кілька років електрифікація сільськогосподарського виробництва принесла перші плоди. На 1 січня 1957 року Седнівський радгосп ім. Чкалова за рахунок механізації та електрифікації трудомістких процесів зекономив 3475 трудоднів. На той час у радгоспі давали на трудодень по 3 кілограми хліба і 7 карбованців грошима. Та вже в шістдесятих роках станція почала працювати із перервами, а у 1981 році її й взагалі закрили.
За відновлення гідроспоруди взялося ПАТ «Чернігівобленерго» – яка є однією з трьох енергопостачальних компаній України, що мають на балансі малі ГЕС. У жовтні 1999 року, після майже двадцятирічної перерви, закрутилися турбіни в машинній залі, до об’єднаних електромереж України потекли перші кіловати чистої та відновлювальної енергії. Як розповів начальник відділу кадрів Валерій Журбін відновлення роботи електростанції носить суто соціальний характер, адже особливих прибутків вона не приносить, а виручені кошти йдуть на заробітну плату та на поточне обслуговування об’єкта.
Куди більшу вигоду мають від запуску об’єкта отримали жителі прилеглих сіл. Після повторного запуску гідроелектростанції піднявся рівень води у річці та колодязях, птахи повернулися на звичні місця гніздування, в річці з’явилася риба, а люди отримали нові робочі місця на безвідмовному австрійському обладнанні.
Андрій Грудницький
Переглядів: 727 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук