"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Листопад » 4 » Рожнівці білкам не дуже раді
11:50
Рожнівці білкам не дуже раді
У Рожнівці розвелися білки. Ці милі створіннячка бігають селом і розвелося їх вже, дай Боже. Виявляється, якщо їх багато, то жди шкоди.
– Цього року білок розвелося як ніколи до цього. Торік їх було менше, – говорять продавчині сільського магазину. – У людей крали горіхи, обривали виноград. Цікаво було спостерігати, як білка на винограднику наїсться, а тоді ще й повні щоки ягодами понабиває, Із собою несе.
– У мене вдома вони об’їли горіхи, – розповідає Петро Литвиненко. – Зробить маленьку дірочку в горісі – і все вигризає так, що нічого в середині не залишається. Де вони взялися у селі таі що з ними робити, не знаю. , мене
У людей є різні версії щодо появи цих лісових гризунів. Навіть говорять, що прибігли із Західної України.
Цікаво про білок. Все, що є в лісі їстівного, входить в її меню: всіляке насіння, зерна, бруньки, гілки, ягоди, молоді пагони, гриби, ну і звичайно, вміст шишок хвойних дерев. За день білка може обробити до 15 ялинових шишок і більше 100 соснових. Не всі знають, що вона охоче поїдає також комах, але найбільше полюбляє пташині яйця і пташенят. Тому , коли білки масово розмножуються, вони завдають багато шкоди. Так у Польщі білка двічі бралася під охорону держави і двічі ця охорона знімалася. Коли наприкінці першої світової війни білка була дуже винищена, нова польська влада взяла її під охорону. Вистачило, проте, десяти років, щоб білка в результаті цих заходів розмножилася в такій мірі, що лісництво стало досить болісно відчувати шкоду, яку вона завдає лісу в результаті масового знищення молодих пагонів, хазяйнування в розплідниках і шкоди для мікроавіфауни, тобто для малих співочих птахів, у чому був винен цей гарний гризун.
Сміливість і довірливість білок іноді межує з нахабством. Наприклад, достатньо відомим став один яскраво-рудий розбійник, який намагався раніше за інших білок обібрати городян, які гуляли парком. Він швидко обшарював кишені, сумки та дитячі коляски, і якщо оброк виплачувався недостатньо розторопно, кусався.
Отже, будьте обережні, спілкуючись з цими милими тваринками. Світлана Цюпка
Фото автора
Переглядів: 418 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук