"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Березень » 10 » Розбили фару – оформляйте європротокол
13:05
Розбили фару – оформляйте європротокол
Ще з 2011 року в Україні запроваджено механізм спрощеного оформлення ДТП із незначними наслідками шляхом складання європротоколу. Проте водії ним майже не користуються. Тому що не знають про це, каже інспектор ВДАІ в Ічнянському районі капітан міліції Ігор Селюх.
– Більшість ДТП – це дрібні пошкодження автомобілів, як то розбиті фари, пошкодження лакофарбового покриття, вм’ятини на кузові. У таких випадках водії можуть скористатися європротоколом, який додається до страхового полісу. Заповнюється він учасниками ДТП на місці аварії без участі працівників Державтоінспекції. Опісля бланк подається до страхової компанії і служить підставою для ви¬плати страхового відшкодування. Тобто водій звільняється від відповідальності за вчинення дорожньо-транспортної пригоди.
– У яких саме випадках не варто викликати працівників ДАІ?
– Якщо в аварії ніхто не постраждав, сума завданих збитків – до 25 тисяч гривень, між водіями не виник спір і один із них визнав свою вину (без цього протокол не дійсний), водії тверезі – тоді складається європротокол. В усіх інших випадках необхідно звертатися до автоінспекції.
– На що слід звернути увагу під час самостійного оформлення ДТП, щоб гарантовано отримати страхову виплату?
– Треба сфотографувати, хоча б і на мобільний телефон, місце події – загальний план із чотирьох ра¬курсів, сліди гальмування, уламки деталей, обидві машини з усіх боків, їх номерні знаки, пошкодження. Додати, якщо є, запис відеореєстратора. Не завадить записати контактні телефони свідків аварії. Слід також прослідкувати, щоб другий водій підписав обидва аркуші протоколу, а не тільки свій екземпляр. Потім необхідно якнайшвидше повідомити компанію страховика та направити страховій компанії свій екземпляр із повідомленням про ДТП. Також протягом 15 днів пошко¬джену машину краще не ремонту¬вати, і краще буде отримати на це письмовий дозвіл своєї страхової компанії. З огляду на це бажано, щоб страховик був місцевим, а не заре¬єстрованим за сотні кілометрів.
Андрій Грудницький
Переглядів: 509 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук