"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Березень » 18 » Родина Мариничів придбала будинок за кредитною програмою «Власний дім»
14:54
Родина Мариничів придбала будинок за кредитною програмою «Власний дім»

Багатодітна родина Мариничів нині живе у Ступаківці. Та вже цієї весни планує залишити обжите помістя і переїхати до Парафіївки, у новий будинок, придбаний за 100 тисяч гривень. Таких грошей у Мариничів не було, тож на десять років узяли безвідсотковий кредит за обласною програмою «Власний дім», якою можуть скористатися жителі села й міста.
– Ми вирішили купити будинок у Парафіївці, бо перспективи в малих селах, таких, як Ступаківка, немає ніякої, – розповідає Оксана Маринич. – Із чоловіком Сергієм думали в першу чергу про своїх трьох дітей. Школи у нас немає, вісім учнів із нашого села возять у сусідній Іржавець. Старшій доньці скоро шістнадцять, після школи навчатиметься далі. А як вона тоді добиратиметься в Ступаківку, якщо не відомо, чи буде рейсовий автобус? З Парафіївки все-таки їздити зручніше. Та й тісно вп’ятьох у батьківській хаті. А в новому газифікованому будинку – чотири кімнати, є ще погріб, літня кухня, два гаражі, сарай. Якби не було програми «Власний дім», то будинок не купили б. Узяли 100 тисяч гривень кредиту і раз у квартал виплачуємо по 2700, без відсотків, адже ми багатодітна родина. Такого годі й шукати. Шкода тільки, що стару хату доведеться просто залишити.
Приклад родини Мариничів – один із багатьох Програма «Власний дім» для сільських жителів діє сімнадцятий рік. Минулого року було видано одинадцять кредитів загальною сумою більше 375 тисяч гривень. Жителі Южного, Мартинівки, Ступаківки та Рожнівки брали кредити на будівництво водогонів, встановлення та придбання твердопаливних котлів, купівлю житла.
Цього року і жителі міста отримали можливість скористатися програмою «Власний дім». Як повідомили у райдержадміністрації, менше ніж за три місяці одинадцять ічнянців подали документи та отримали погодження для отримання кредиту на реконструкцію і придбання житла.
Привабливість кредитної програми підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» у тому, що річна відсоткова ставка становить лише 3% на рік, а термін погашення – до 20 років.
Зокрема, кредит надається на нове будівництво індивідуального житла в межах 200 тис. грн. з терміном користування до 20 років (молодим сім'ям віком до 30 років). Також на добудову, реконструкцію, придбання завершеного або незавершеного будівництва індивідуального житла в межах 100 тис. грн. з терміном кредитування 20 років. Крім того, за ці кошти можна газифікуватися, будувати водогін, купувати опалювальні котли, сільськогосподарську техніку, обладнання, домашню худобу та навіть корми.
Кредитування жителів малих міст, таких, як Ічня, здійснюється за погодженням обласної комісії з визначення пріоритетних напрямків надання довгострокових пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам за програмою «Власний дім» за рахунок коштів, сформованих на місцевому рівні. Детальніше про умови кредитування можна дізнатися у міській чи сільській раді.
Андрій Грудницький
На фото Оксана Маринич біля свого нового будинку
Переглядів: 438 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук