"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Жовтень » 16 » Результати діяльності Ічнянського національного природного парку
14:17
Результати діяльності Ічнянського національного природного парку
Щороку парк на підставі матеріалів лісопатологічного обстеження і затверджених, відповідно до законодавства планів, лімітів та дозволів на спеціальне використання природних ресурсів проводить санітарно-оздоровчі заходи у лісових насадженнях: у 2013 році на загальній площі 10,4 га із загальною кубомасою деревини 499 м3, з них ділової – 58 м3, дрова – 441 м3; у 2014 році ці заходи проведено на загальній площі 55,4 га з кубомасою деревини 1814 м3, з них ділової – 167 м3, дрова – 1647 м3; за 9 місяців 2015 року заходи проведено на загальній площі 81,65 га з кубомасою деревини 1464 м3 з них ділова деревина – 140 м3 і дрова – 1324 м3.
Уся лісопродукція реалізується місцевому населенню, окремим установам та закладам соціальної сфери (освіта, медицина, стаціонар для престарілих) та організаціям району.
За період діяльності парку створено нових лісових насаджень загальною площею 55,03 га.
Працівниками наукового відділу проводяться лабораторні аналізи результатів контрольних лісопатологічних обстежень деревостанів основних листяних порід парку та опрацьовуються дані отримані в результаті проведення ентомологічних досліджень.
Виконано 46 геоботанічних описів ділянок, на території яких зафіксовані раритетні флорокомпоненти, передусім види, занесені до Червоної книги України.
Еколого-освітня діяльність парку проводиться у співпраці зі школами міста та району, ДПТНЗ «Ічнянський професійний аграрний ліцей», з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Відповідно до меморандуму про співпрацю з тютюновою компанією «Бритіш Американ Тобакко Україна» проводяться спільні природоохоронні акції та заходи, надається допомога в плані розвитку еколого-освітньої діяльності.
Проводяться екскурсії по еколого-пізнавальній стежці «В долині Іченьки» та по еколого-туристичному маршруту «Садове» для відвідувачів парку. Заплановано створення ще однієї екологічної стежки «Кути», створено та облаштовано 26 місць для короткострокового відпочинку, діє прокат туристичного спорядження. Щороку парк відвідує близько трьох тисяч осіб, в тому числі відвідувачі з туристичної компанії «Унікальна Україна».
Створено еколого-освітній центр на базі колишнього табору відпочинку для школярів у м. Ічня, комплекс будівель якого передано парку в постійне користування. Після проведення капітального ремонту приміщень та благоустрою території еколого-освітнього центру там планується створити візит-центр, музей природи, музей народознавства, кабінет для екологічного навчання, наукову лабораторію, наукову бібліотеку, конференц-зал, їдальню, приміщення для довгострокового перебування відвідувачів протягом всього року.
Згідно із Законому України «Про здійснення державних закупівель» оголошено процедуру проведення відкритих торгів по капітальному ремонту. Станом на 1жовтня 2015р. процедура відкритих торгів триває.
З метою підвищення рівня діяльності парку й удосконалення системи екологічного управління відповідно до міжнародних стандартів Ічнянський НПП у 2013 році розпочав запровадження системи екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2006 та пройшов перший етап міжнародного аудиту. Це перша установа природно-заповідного фонду України, яка запроваджує міжнародні стандарти.

Олександр Шульга, директор ІНПП
Переглядів: 458 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук