"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Квітень » 5 » Реалії сьогодення
12:34
Реалії сьогодення
У Шиловичах закрили фельдшерський пункт,
але люди без медичної допомоги не залишаться

У пошуках легшого життя молодь із села виїжджає, і народжувати дітей нікому. Тому кількість населення, на жаль, не збільшується, а зменшується. В нашому районі минулого року народилося 279 дітей, а померло 734 чоловіки, тобто смертність у 2,6 рази перевищила народжуваність.
– На дільниці Шиловицького фельдшерського пункту (до якого належить населення сіл Шиловичі та Безбородькове) мешкають всього 83 чоловіки, – констатує Бурімський сільський голова Юрій Ільченко, – обслуговує їх завідувачка ФП Ганна Байрамова. Згідно з рішенням сесії районної ради, з 16 квітня 2013 року цей медичний заклад припинить свою діяльність.
У Бурімці проживає 600 чоловік, і на даний час медичний працівник Бурімського ФАПу перебуває у декретній відпустці. Спасибі лікарю Крупичпільської СЛА Григорію Сальнику, що за графіком раз на тиждень приїздить надавати медичні послуги бурімцям. В разі необхідності приїжджає «Швидка» з Ічні.
Ганну Байрамову попередили, що ФП підлягає закриттю, і запропонували працювати в Бурімці.
– Я до цього поставилася з розумінням, – говорить Ганна Миколаївна. – У Шиловичах проживають 37 чоловік, із них троє-четверо – віком до 60 років, а решті – за 70. Ті, хто себе погано почуває, на зиму виїжджають до дітей. За день приходять на прийом по 4 чоловіки, бо не всі ж хворіють, слава Богу. Стараюся сама йти до тих, хто слабує, не чекаючи виклику. Люди сприйняли новину про закриття фельдшерського пункту без захоплення, але з розумінням того, що фінансувати його немає сенсу. Якби хоч 100 душ було на обслуговуванні… Тільки турбуються, хто ж пігулки привезе. Нещодавно лікарня виділила 200 грн. на придбання медикаментів для надання першої медичної допомоги. А до того доводилося за власні гроші купувати анальгін, цитрамон і подібне. «Виручки» в аптечному пункті немає. Звичайно, жаль, що село вимирає, немає ні школи, ні магазину, ні поштового відділення.
Микола Даценко, 75-річний пенсіонер із Шиловичів, на запитання, як він ставиться до закриття ФП, відповів так:
– Позитивно не можу ставитись. З економічної точки зору, може, й треба закрити, але не все міряється грошима. Я працював головним агрономом, головою сільської ради, головою колгоспу. Все будували, не дивлячись, чи вигідно, чи ні. Нині в селі залишились самі пенсіонери. Треба й державі нести якісь затрати для людей. Оставить їх і без цієї допомоги – це не по-людськи. Нам обіцяють, що «Швидка» приїде на виклик через 20 хвилин. Хто там їздитиме! Як будеш помирати, тоді приїде.
За словами головного лікаря Ічнянської ЦРЛ Дмитра Івасюка, сільські ФАПи повинні обслуговувати 300 і більше чоловік. Середньостатистичний ФАП у нашому районі обслуговує 450-480 чоловік. Територію населених пунктів с. Шиловичі та х. Безбородьків з 16 квітня приєднають до зони обслуговування медичних закладів сіл Бурімка та Припутні. На базі приміщення фельдшерського пункту в с. Шиловичі організують консультативний пункт тимчасового медичного обслуговування населення. Ганна Байрамова працюватиме в Бурімському ФАПі, де обслуговуватиметься й населення Шилович. А 56 жителів Безбородькового отримуватимуть медичну допомогу в Припутнівській сільській лікарській амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Припутні до них навіть ближче, ніж Шиловичі. Всі фельдшери району забезпечені велосипедами, тому хворі обслуговуватимуться й за місцем проживання.
Наталія Черненко
Переглядів: 503 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук