"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 22 » Протягом поточного року мінімальні пенсії будуть збільшені на 134 гривні
15:10
Протягом поточного року мінімальні пенсії будуть збільшені на 134 гривні
З 1 січня 2016 року набрала чинності низка законів, які зокрема, стосуються окремих категорій пенсіонерів.
Щодо збільшення мінімального розміру пенсії за віком. У 2016-му мінімальні пенсійні виплати зростатимуть із 1074 грн. (станом на січень) у два етапи: з 1 травня – до 1130 грн. та з 1 грудня – до 1208 грн.
Щодо максимального розміру пенсійних виплат. Максимальний розмір пенсії цього року зафіксовано сумою 10740 грн. – десять прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.
Це стосується тих пенсій, які призначаються починаючи з 1 січня 2016 року.
Щодо порядку виплати пенсій працюючим пенсіонерам. Збережено виплати пенсій працюючим пенсіонерам аналогічні тим, які були у 2015 році. Тобто, працюючим особам виплата пенсії буде проводитись у розмірі 85%, але не менше 1611 (1,5 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність ( 1074*1,5=1611).
Пенсіонерам, які працюють на так званих «спецпосадах» пенсії виплачуватимуться лише після звільнення. В період роботи виплата здійснюватиметься у розмірі 85% прожиткового мінімуму.
Інваліди І та ІІ гр., інваліди війни ІІІ гр., учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців одержуватимуть 100% пенсії незалежно від факту роботи.
Щодо порядку виплати пенсій військовослужбовцям. Також залишено незмінним у 2016 році особливий порядок виплати пенсій та щомісячного довічного грошового утримання для осіб, які беруть участь в АТО, або проходять військову службу в силових Міністерствах й відомствах. А саме: виплата пенсій припиняється у випадках, якщо особи працюють на посадах держслужбовців, прокурорів і суддів (за винятком інвалідів І та ІІ гр., інвалідів війни ІІІ гр., учасників бойових дій, членів сімей загиблих військовослужбовців).
Пенсії ветеранам військової служби, призначені відповідно до законів України «Про державну службу» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», відтепер виплачуються в повному обсязі. Для поновлення пенсійної виплати слід звернутись до органу Пенсійного фонду за місцем проживання.
Належність до ветеранів військової служби підтверджується відповідним посвідченням.
Щодо оподаткування пенсійних виплат. З 1 січня зафіксовано єдину ставку оподаткування пенсій на рівні 15 % для суми пенсійної виплати, що перевищує 4134 грн. (3 мінімальні заробітні плати станом на 1 січня 2016).
Не підлягають оподаткуванню пенсії, призначені учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.
Щодо пенсійного забезпечення по спецзаконах. З червня 2015 року пенсії по спецзаконах не призначаються і не перераховуються.
З січня 2016 року цій категорії громадян пенсії призначаються на загальних підставах.

Ірина Пітель,
начальник управління Пенсійного фонду в Ічнянському районі
Переглядів: 477 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук