"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Грудень » 12 » Проти комунального пресу
16:54
Проти комунального пресу
Сучасні технології: нові способи економії
Комунальні платежі суттєво спустошують наші гаманці. Тому запропоновані нами способи економії енергоносіїв у приватному господарстві й житлі, сподіваємося, стануть вам у нагоді.
Економія на електриці
Найперше – замініть в оселі лампи розжарювання на сучасні енергозберігаючі. Економлять вони від 50 до 80% електроенергії і служать набагато довше. Правда, їх вартість вища, але окупляться вони за 3-6 місяців. Допоможе і заміна стаціонарних комп'ютерів на ноутбуки, які поглинають електроенергії в 10 разів менше. Менш значна, але все ж економія, якщо не залишати на ніч ввімкненими зарядні пристрої до мобільних телефонів: навіть якщо телефон уже заряджений, він продовжує поглинати енергію.
А ще фахівці радять використовувати в домашньому господарстві тільки побутову техніку класу А і А+ – вона дорожча, але, по-перше, якісніша і прослужить довше, а по-друге, ощадливо витрачає електрику. Особливо це стосується техніки, що працює цілодобово, наприклад, холодильника.
У домі є чимало приладів, які ви використовуєте кілька годин на добу, а решту часу вони перебувають у режимі очікування, що дозволяє швидко привести пристрій у робочий стан і зберегти настройки. Це телевізор, відео- та аудіоапаратура, блоки живлення, електричні водонагрівачі, мікрохвильові печі та інше. В такому режимі вони споживають енергії набагато менше, але й її можна заощадити, пожертвувавши зручністю.
У кімнатах необхідно мати кілька джерел світла, щоб постійно не використовувати три- а то й шестиплафонні люстри. І, звичайно, виходячи з кімнати, вимикати світло.
… на водопостачанні
Заощадити на водопостачанні допоможе лічильник, за яким тариф значно нижчий, і окупиться він приблизно за півроку. Далі економити воду, а заодно й електрику допоможе ефективне використання пральної машини, яка використовує приблизно однакову кількість води й електроенергії як при повному, так і при мінімальному завантаженні. Тому періть рідше, але завантажуйте машину повністю.
Якщо у вас велика сім’я, економити воду допоможе посудомийна машина – вона використовує її значно менше, ніж при митті посуду руками.
Не зайвим буде вимикати воду під час чищення зубів або приймаючи душ. Ці процедури виконуються щоранку і щовечора приблизно протягом трьох хвилин, та ще й усіма членами сім'ї, тож економія буде відчутна. Для особливо економних підійде європейська практика споживання води: вмиватися і мити посуд, набравши воду в раковину – так її витрачається в рази менше. Щоб умитися, вистачить 1,5 літра, помити посуд – близько трьох. Багато сімей там приймають ванну по черзі, раз набравши води, і додаючи гарячої до потрібної температури, а споліскуються під душем.
Заощаджувати воду допоможуть і економічні лійки, змішувачі з обмежувачами натиску і термостатами, що дозволяють відразу встановити комфортну температуру.
Щоб тепло стало дешевшим
З метою економії газу варто максимально утеплювати житло. Встановити енергозберігаючі трикамерні склопакети, утеплити стіни. Варта уваги й система «теплої підлоги», а ще батареї з пристроями, що регулюють рівень тепла в кожній кімнаті окремо – не доведеться витрачатися на приміщення, де вас влаштує, наприклад, температура в 15 градусів.
Підтримувати стабільну температуру в будинку чи квартирі вигідніше, аніж виключати газовий котел, йдучи на роботу, а повернувшись, досягати бажаного тепла в оселі, вмикаючи його на кілька годин «на всю котушку».
На перший погляд, економія за рахунок усіх цих «хитрощів» щомісяця виходить не така вже й велика, особливо враховуючи початкові витрати. Однак за рік, повірте, «набіжить» пристойна сума, тому мінімальний «економний режим» цілком виправданий. А за три-п’ять років ваші інвестиції в житло окупляться.
Марія Вишня
Переглядів: 476 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук