"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Вересень » 26 » Проблема
16:53
Проблема
Торгові «війни» ринкового масштабу
До редакції звернулася група мешканців міста зі скаргою на те, що на місцевому ринку немає єдиного місця для реалізації продукції городництва, розсади та квітів з присадибних ділянок. На території ринку встановлено кілька прилавків, але їх замало, до того ж розташовані вони за торговими рядами підприємців, як-то кажуть, «у недоходному» місці, або праворуч від входу, де дуже тісно, особливо недільного дня, а місця там доводиться займати о четвертій ранку. Тож «слухняні» – торгують за прилавками, інші, попри заборону міської влади та міліції, намагаються продати городину де заманеться.
Прокоментувати проблему організації торгівлі на міському ринку ми звернулися до місцевих посадовців, у чиїй компетенції її розв’язання.
– Несанкціонована торгівля – це порушення громадського порядку, яке тягне за собою адміністративну відповідальність, – зазначив Ічнянський міський голова Григорій Герасименко, – до того ж торгівля «з землі» небезпечна для здоров’я покупців, перешкоджає доступу до стаціонарних торгових точок, зрештою, псує естетичний вигляд міста. Торгувати на проїжджій частині, тротуарах, зокрема й на вулиці Толстого – протизаконно, – наголосив він, – це порушення норм державного будівельного нагляду, тому міська рада не може приймати подібні рішення. Їх протизаконність можуть оскаржити і контролюючі органи. Тому 3 квітня 2013 року виконком міської ради прийняв рішення про визнання стихійної торгівлі на при ринковій території незаконною.
З метою створення сприятливих умов для торгівлі на ринку, ми запропонували його адміністрації провести перепланування території та побудувати прилавки для продажу продукції з присадибних ділянок, – зазначив Григорій Васильович.
Голова Ічнянської районної спілки споживчих товариств Сергій Швидченко:
– Торгуючи на стихійному ринку, громадяни самі створюють собі незручності. Місця у нас на ринку є, але люди не поспішають їх займати, бо прагнуть стати біля входу в ринок. Натомість утворюють тисняву й незручності, як для себе, так і для покупців. Звісно, нам хочеться щоб ринок мав естетичний вигляд, щоб і покупці, і продавці були задоволені. Сьогодні ми займаємося цим питанням. З 17-а приватними підприємцями є домовленість щодо встановлення за їх рахунок нового, сучасного торгового ряду навпроти приміщення м’ясного павільйону. Там передбачено 24 торгові місця для продажу продовольчих і промислових товарів. Сподіваємося, що торгівля з «п’ятачка» автоматично переміститься в центр ринку, і тоді людям не доведеться скупчуватися на вході.
Директора підприємства «Ринок» Ольга Юрченко зазначила:
– По-перше, ринок – це підприємство і всім слід дотримуватися правил торгівлі, обумовлених у відповідних законодавчих документах та рішеннях виконкому міської ради. По-друге, наші платні тарифи підлягають державному регулюванню. За торгове місце справляється ринковий збір у порядку, визначеному законодавством. Фізичні особи мають сплачувати від 1 грн. до 2,5 грн. По-третє, вже з півроку ми прагнемо врегулювати питання незаконної торгівлі у невстановлених місцях. Пропонували два торгові павільйони на вході до ринку, зокрема, й особам, які продають квіти, але охочих орендувати приміщення не знайшлося. Для торгівлі фізичних осіб виділили критий ряд, збудували 10 прилавків, але люди там не торгують, бо хочуть розташуватися тільки біля входу.
Не всі також розуміють, що не можна займати заброньовані торгові місця. Наприклад, укладений договір з підприємцем із Прилук, який реалізує олію про забезпечити йому постійного торгового місця, яке він оплачує, а люди нарікають, що через нього тісно між рядами. Та певні зрушення все ж таки є. Поступово люди починають дотримуватися наших вимог.
Хочу також наголосити й на проблемі забезпечення якості продукції, яка реалізується на ринку. Згідно правил торгівлі, усі продукти харчування підлягають ветеринарному дослідженню. Лабораторією береться за це оплата в залежності від виду харчових продуктів. Але продавці вперто противляться цьому. Тому покупцям самим варто цікавитися якістю продукції, яку вони купують з рук.
Щодо місця для стоянки велосипедів, то наше прохання до міськради, про виділення на при ринковій території відповідного майданчика, відхилене через брак вільних земельних ділянок.
Від себе хочу додати, що приватний підприємець Марина Паронко облаштувала криті ряди біля свого магазину «Ритуальні послуги», і надала їх містянам для торгівлі городиною, однак люди знову створюють її стихійний продаж перед входом до магазину.
Підприємці-продавці овочів, які цьогоріч не отримали дозволу міськради на торгівлю на майданчику навпроти магазину «Квіткарня», вирішили питання цивілізовано. Вони уклали угоду з власником ТОВ ФК «Сінком-Ічня» Анатолієм Брусенком щодо співпраці, й облаштували через дорогу від ринку торговельний майданчик. Покупці швидко звикли до нової «овочевої точки», задоволені культурою обслуговування, якістю сертифікованої продукції, й цінами, які нижчі, аніж на ринку чи в магазинах.
Будь-які зміни зазвичай руйнують усталений роками порядок і наші звички, думки і світосприйняття, це викликає невдоволення, незгоду з ними, внутрішній протест. Як і у даному випадку. І головною «зброєю» зі спротивом мало стати інформування та створення належних умов торгівлі. А розв’язати проблему з «недоходними» місцями на ринку, здається, просто. Де продукція реалізується, туди й покупець іде…
Варто було б ічнянцям і свідомість проявити, особливо покупцям, та підтримати місцеву владу й адміністрацію ринку в наведенні порядку, бо від цього, в першу чергу, залежить якість продуктів харчування, а відтак, ваше здоров’я і навіть життя.
Наталія Єпіфанович
Переглядів: 522 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук