"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Липень » 12 » Проблема
15:53
Проблема
Сморід з бардової ями продовжує труїти повітря

Хоча Ічнянський спиртовий завод не працює вже три роки, залишки виробництва й досі зберігаються у бардових ямах поблизу підприємства. Нестерпний сморід від ям поширюється на територію дитячого садка №5 та прилеглі людські обійстя.
Минулого року завідувач дитсадка зверталася до міської ради, райдержадміністрації та санстанції з проханням допомогти розв’язати цю проблему, адже випари барди вдихають малолітні діти. Ігровий майданчик старшої та середньої груп, а також харчоблок знаходяться на відстані 80 метрів від бардової ями.
Від смороду потерпають і мешканці вулиць Козацької, Трудової, Жадьківської та провулку Заводського. Люди стурбовані й тим, що обваловані ями приблизним об’ємом 800 та 400 кубічних метрів не обгороджені.
Переймався цією питанням і голова громадської організації «Активіст Ічнянщини» Ігор Денисенко. Після його звернення до райдержадміністрації 20 червня на «злощасне» місце прибула постійна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у складі представників міської ради, санепідемстанції, РВ УДСНС. Після обстеження бардової ями складено акт, в якому директору спиртового заводу вказано на усунення недоліків у місячний термін, а саме до 25 липня.
– Наше підприємство належить до Концерну «Укрспирт», – повідомив під час телефонної розмови директор ДП «Ічнянський спиртовий завод» Валерій Чернишов. – Уже другий рік уся спиртова галузь перебуває на стадії реорганізації. Сьогодні завод не працює. Ми не маємо ні коштів, ні техніки, ні робочої сили. Зважаючи на скарги жителів, минулого року я письмово звертався до голови Концерну «Укрспирт» щодо надання заводу матеріальної допомоги для утилізації залишків виробництва. Оскільки рідина випарувалася, утилізувати барду буде складніше. Для цього потрібно приблизно 50-60 тис. грн.: на придбання пально-мастильних матеріалів, транспортні витрати та заробітну плату працівників, – зазначив директор заводу.
Тим часом батьки дітей, які відвідують садок №5, стурбовані тим, що сморід не просто створює дискомфорт, а й може бути шкідливим для здоров’я. Цією нагальною проблемою, вважає Юлія Семенах, мають перейматися і місцева влада, і дирекція спиртового заводу, і самі люди.
Тож почекаємо ще до 25 липня…
В рамку:
Роман Нагач, житель пров. Заводського:
– Улітку, особливо у вітряні й спекотні дні на вулицю не можна вийти, хоч протигаз одягай. У нас із дружиною двоє малолітніх дітей. Чому ми та наші діти маємо дихати цим смородом? І хто за це відповідатиме?
Бойко Дмитро, житель пров. Заводського:
– Через сморід не виводимо свою двохрічну дитину на подвір’я. Не можна відчинити ні двері, ні вікна.
Анатолій Денисенко, житель вул. Трудової:
– Минулого року ми скаржилися з цього приводу до міської ради. Бардові ями не обгороджені, поросли бур’янами. А поруч дитячий садок, школярі ходять провулком. Ці ями дуже небезпечні. Дирекція заводу має подбати про екологію і про життя людей.
Юлія Антонюк, житель вул. Трудової:
– Мешкаю в Києві. Приїжджаю з дітками на дачу до родинного гнізда. Малюкам два і чотири рочки. Зачиняю двері, вікна, бо від бражної ями йде страшенний сморід. А я ж привезла дітей з Києва, щоб подихали свіжим повітрям. Може, через це малі часто й хворіють.

Барда – це відходи спиртового виробництва із зернової сировини, зокрема етилового спирту і біоетанолу. Вона містить залишки дробленого зерна, водний розчин органічних речовин, пептиди, амінокислоти, органічні кислоти та неутилізовані цукру. У барді є токсична речовина біоцид, здатна пригнічувати життєдіяльність мікроорганізмів, а разом з ними флору і фауну. До того ж відходи, як і вся органіка, розкладаються. Отже, несвоєчасна утилізація і тривале зберігання викликають забруднення навколишнього середовища. Тому забороняється скидати барду у водойми або в каналізацію без попередньої переробки. Водночас вона може служити сировиною для виробництва корму для тварин та інших корисних продуктів.

[/b]Наталія Єпіфанович

[i][b]
Переглядів: 854 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук