"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Грудень » 15 » Про паї і мораторій на їх продаж
15:33
Про паї і мораторій на їх продаж

7 грудня народні депутати продовжили мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2019 року. А тим часом в уряді стверджують, що все більше власників паїв хочуть продати їх, хай навіть і за безцінь.
Якщо минулого року таких було 29%, то нині позбутися своєї ріллі хочуть 59% українців. Якщо за рік мораторій знімуть, то утримати людей від продажу своїх наділів зможе тільки суттєве підвищення відсоткових ставок.
Сьогодні аграрії нашого району платять людям у середньому 7,5% від нормативно-грошової оцінки паю. За гектар виходить близько 1300 грн., тоді як в області та в Україні – менше 1100 грн.
1300 – це не погано, але не межа. За даними Держгеокадастру, найвища середня орендна плата в Полтавській області – 2243 грн./га, Черкаській – 2215 грн./га та Харківській – 1603 грн./га.
Вартість паю насамперед залежить від родючості грунтів. У західній частині району вони – піщані, а в східній – чорноземи. Тож відсоткова ставка навіть в одного сільгосппідприємства коливається від 6-7 до 8-10 %.
Можливо, зняття мораторію та викликаний цим ріст суперництва спровокує підвищення виплат. Сьогоднішня ж конкуренція, очевидно, має на цей процес мінімальний вплив. Приміром, у нашій області на аукціонах з оренди земель запасу та резерву середній розмір оренди становить 9,4% від нормативно-грошової оцінки. Навіть на торгах аграрії не готові підвищувати ставки, принаймні поки діє мораторій.
Андрій Грудницький

На фото: Середній рівень оплати за оренду паю в різних населених пунктах (за даними сільгосппідприємств та орендодавців) з умовними межами піщаних та чорноземних грунтів.
Переглядів: 418 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук