"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Листопад » 13 » При цукровому діабеті – дієта
15:01
При цукровому діабеті – дієта
Сьогодні діагноз цукровий діабет, на жаль, не рідкість. Однак досягнення медицини, засновані на постійному вивченні цього захворювання, дозволяють хворим на цю недугу вести нормальний спосіб життя, повноцінно працювати і займатися спортом.
Що ж таке діабет?
Цукровий діабет – це порушення шляху засвоєння організмом їжі, необхідної для зростання і отримання енергії. Велика частина їжі, яку ми споживаємо, розпадається до глюкози, що є основним джерелом енергії для організму.
Після перетравлення глюкоза потрапляє у кровотік, далі – у клітини і використовується для їх зростання і як енергетичного субстрату. Для того, щоб глюкоза потрапила у клітини, необхідний інсулін (гормон, який виробляється підшлунковою залозою).
Коли ми їмо, підшлункова залоза автоматично виробляє правильну кількість інсуліну, необхідного для переходу глюкози з крові в клітини. У людей із цукровим діабетом підшлункова залоза може продукувати невелику кількість інсуліну чи не виробляти взагалі, або ж клітини не можуть відповідно відповідати на вироблений інсулін. При цьому глюкоза відкладається в крові, потрапляє в сечу і виводиться з організму. Таким чином, організм втрачає основне джерело енергії, незважаючи на що в крові міститься величезна кількість цукру.
Основні типи хвороби
При цукровому діабеті 1-го типу інсулін відсутній повністю, так званий інсулінозалежний тип. Хворим необхідні, крім іншого лікування, ін’єкції інсуліну. Такий тип захворювання більше характерний для дітей і молодих людей.
Цукровий діабет ІІ-го типу розвивається повільно, іноді – приховано. Ознаки та симптоми неявно або повністю відсутні. Це інсулінонезалежний тип, який не потребує ін’єкцій інсуліну. Характерний для дорослих і літніх людей.
Хворі на цукровий діабет постійно відчувають спрагу і занепад сил, відзначають часте сечовипускання, яке може призвести до зневоднення організму, швидко втомлюються. До речі, сильне схуднення або набір ваги може бути ознакою цукрового діабету.
Якщо у хворого є ознаки і явні симптоми захворювання, буває достатньо перевірити рівень цукру в крові. Але іноді трапляються випадки, коли високий вміст цукру викликаний особливим порушенням – толерантністю до глюкози (організм її просто не засвоює, при цьому інші функції не порушені). Це захворювання не потребує лікування, просто потрібно виконувати деякі правила. Для того, щоб його відрізнити від діабету ІІ-го типу з прихованими симптомами, проводиться спеціальний тест, коли хворому пропонують випити розчин глюкози, і за аналізом крові перевіряють, за який проміжок часу рівень цукру впаде.
Основним методом лікування цукрового діабету обох типів є спеціальна дієта, яку прописує лікар, орієнтуючись на індивідуальні ознаки і стадію захворювання. Також хворим не забороняється працювати, і обов’язково пропонуються помірні фізичні вправи. Іноді на додаток до цього, лікар прописує препарати для стабілізації рівня цукру в крові.
Ускладнення при діабеті
Якщо поставитися до хвороби без належної уваги, неминуче розвиток ускладнень при цукровому діабеті будь-якого типу. Найпершими дзвіночками є кома, помутніння свідомості, непритомність. Потім виникають пізні ускладнення: перш за все, страждають ноги, оскільки порушується кровообіг (ось чому так важливі фізичні вправи). Також з’являються виразки, які майже не гояться. Зокрема, порушується зір, втрачається функція нирок. Якщо хворі на цукровий діабет ІІ-го типу не дотримуються розпорядження лікаря, вироблення інсуліну може припинитися зовсім, що призведе до необхідності додаванні ін’єкцій.
Більш схильні до цього захворювання люди з надмірною вагою, що ведуть малорухомий спосіб життя. Тому основною профілактикою є фізичні навантаження, достатня рухова активність, збалансоване харчування.

Людмила Сурніна, лікар Ічнянської ЦРЛ
Переглядів: 476 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук