"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Травень » 26 » Права малолітніх доводиться захищати від батьків
14:15
Права малолітніх доводиться захищати від батьків

Піклуватися про дітей, створювати їм належні умови для життя і відпочинку, забезпечувати всебічний розвиток – це святий обов’язок батьків. У благополучних родинах сини та доньки отримують любов і турботу. У неблагополучних – діти мало того, що не бачать цього, – їхні права навіть доводиться захищати від батьків.
– На Ічнянщині 75 таких сімей, у них виховуються 179 дітей, – розповідає начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Галина Матвієнко. – Соціальний захист маленьких громадян, які ростуть і виховуються у цих неблагополучних сім’ях, обов’язково потрібний, щоб вони почували себе повноцінними членами суспільства.
Ми звикли, що неблагополучні сім’ї – це перш за все родини, де батьки алкоголіки, злочинці, наркомани. Але це ще й конфліктні родини, де через постійні сварки батьків у дитини руйнується психіка і вона не може адекватно сприймати навколишній світ. У результаті конфліктує не лише з батьками, а й навколишніми. Нашої допомоги потребують і діти із сімей так званого соціального ризику: з малозабезпечених, багатодітних, родини, у яких є інвалід. Через соціальну незахищеність їм важко повноцінно виконувати функції захисту дитини.
Часто порушуються права дітей у неповних сім’ях, де вони відчувають труднощі побутового характеру, психологічний дискомфорт.
Неблагополучними з точки зору захисту прав дітей можуть бути й цілком нормальні, зовні благополучні сім' ї, але де систематично припускаються серйозних прорахунків у вихованні: немає єдності батьків у вимогах до дитини, наявні бездоглядність, надмірна батьківська опіка або, навпаки, суворість у вихованні, застосовуються фізичні покарання тощо.
Маємо непоодинокі випадки, коли самі діти звертаються до нас за допомогою. Наприклад, минулого року 15-річна дівчина поскаржилася на відсутність порозуміння з мамою. Ми провели індивідуальну профілактичну бесіду та вжили відповідних заходів. Нині дитина тимчасово перебуває в Ніжинському центрі соціально-писхологічної реабілітації. Стосунки доньки та мами поступово налагоджуються.
– З яких причин найчастіше страждають діти?
– Це алкоголізм батьків, який руйнує не тільки родину, а й психологічну рівновагу малечі. Тому наша служба приділяє велику увагу таким дітям. Уже цього року п’ятеро батьків позбавлені своїх прав. На облік поставили дев’ятеро дітей. У січні з однієї родини вилучили трьох малюків. Станом на сьогодні на первинному обліку перебувають 82 сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
– Чи реагуєте на анонімні звернення?
– Не лише реагуємо, й розбираємося у ситуації. Буває, звертаються родичі, знайомі. Подзвонили з одного села люди й розповіли, що їхні сусіди п’ють, а двоє малолітніх дітей ростуть без нагляду. Цю родину поставили на облік і зараз її відвідуємо. Цього року за неналежне виконання своїх обов’язків службою ініційовано притягнення до відповідальності чотирьох батьків.
– Як може дитина сама відстояти свої права?
– Не треба залишатися зі своїми проблемами наодинці. Слід звернутися за допомогою до вчителів, психологів, лікарів, працівників поліції. Працівники нашої служби завжди готові підтримати кожну дитину й родину у різних життєвих обставинах. Ми чекаємо вас за адресою: м. Ічня, площа Т. Шевченка, 1, тел. 2-18-86. Обласна служба у справах дітей – тел.65-17-64.
Записала Світлана Цюпка
Фото автора

Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року, а встановлене це свято ще в листопаді 1949-го ухвалою Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Цей день покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем охорони здоров’я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на освіту, дозвілля й захист від фізичного та психологічного насилля і багатьох інших.
Базовим міжнародним документом, що визначає основні права та свободи дитини, є Конвенція ООН про права дитини. В Україні цей Документ набув чинності з 27 вересня 1991 року.
Переглядів: 407 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук