"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 8 » Практично всі проблеми може вирішити децентралізація, такий лейтмотив зустрічі губернатора з громадськістю у Прилуках
13:36
Практично всі проблеми може вирішити децентралізація, такий лейтмотив зустрічі губернатора з громадськістю у Прилуках

5 липня у Прилуках відбулася громадська приймальня голови Чернігівської ОДА Валерія Кулічаіз жителями Срібнянського, Талалаївського, Варвинського, Ічнянського та Прилуцького районів. Загалом голові поставили більше 50 запитань. Активними були переважно прилучани.
З представників Ічнянщини скористався нагодою лише Городнянський сільський голова Володимир Сакун. Його турбувало, як вирішується питання ремонту дороги Ольшана - Качанівка, зокрема її відрізку від Ольшани до Городні. І чи буде вона ремонтуватися цього року. На що губернатор відповів, що дорога буде ремонтуватися. У другому півріччі. На це виділять мільйон 022 тисячі гривень. Загалом на ремонт доріг місцевого значення, а їх у списку близько чотирьохсот, цього року заплановано виділи 60 мільйонів гривень з обласного та місцевих бюджетів.
Також Валерій Куліч розповів, що дороги державного значення вже активно ремонтуються. На це з держбюджету виділили майже 480 мільйонів, при цьому уточнивши, що загалом на утримання та капремонт потрібно одноразово 12 мільярдів.
Обласний голова пояснив щодо надходження у бюджет і використання на ремонт доріг транспортного збору, який включений у вартість бензину. Він зауважив, що дорожній фонд ще за часів прем’єрства Тимошенко був фактично ліквідований, бо акумульовані у ньому кошти спрямовувалися на виплату пенсій. Питання фонду розглядається і до кінця року має вирішитись.
На прохання допомогти віднайти кошти на ремонт закладів соцсфери, а таких запитань було кілька і з різних районів, Валерій Куліч був одностайним у своїй позиції: проведіть децентралізацію і отримаєте необхідні кошти. Для прикладу навів цифри. Всього на розвиток соціальної сфери області з фонду регіонального розвитку виділено 92 мільйони гривень, у той час як на п’ять територіальних громад – 32 мільйони.
Власне, питання децентралізації порушувалося під час розгляду багатьох питань. Наприклад, коли мова заходила про реформу у медицині та створення госпітальних округів.
Як сказав губернатор замість 22 районів має лишитися 6 повітів. Оскільки Прилуки будуть одним із повітів, то госпітальний округ там обов’язково буде. На сьогодні ОДА спільно з міністерством охорони здоров’я замовили в Інституті стратегічних досліджень розробку проекту медицини Чернігівщини. До кінця липня має бути готовий проект з розподілом рівнів медичної допомоги. Тож незабаром стане відомою і «проектна» доля медичної галузі Ічнянського району.
З децентралізацією пов’язана і доля правоохоронців, а точніше їх кількості, яка залишиться при роботі. На сьогодні у районах один дільничний обслуговує 5-6 тисяч населення. Але, за словами В. Куліча, проблему дільничних може вирішити будь-яка самостійна громада, увівши у штат посаду місцевого дільничного інспектора.
Про пільги учасникам АТО. Було кілька питань: одні стосувалися пільгового проїзду, інші забезпечення пільгами на оплату послуг ЖКГ та забезпечення вторинним житлом інвалідів війни. Щодо перевезення АТОвців, то державного фінансування покриття витрат перевізникам до кінця року не буде. Отож на міжобласних і внутріобласних маршрутах пільг немає. Їх повинні закласти вже наступного року. А щодо міських перевезень, то все залежить від органів місцевого самоврядування, як вони змогли профінансувати це питання. У Прилуках, Ніжині АТОвці їздять безкоштовно.
Щодо дії програми придбання житла для родин загиблих учасників АТО, то вона є. Під неї потрапляють не лише родини загиблих воїнів АТО, але й інваліди, які втратили кінцівки. Однак житло не передбачене іншим інвалідам війни І-ІІ груп, які з руками та ногами. Така відповідь дещо шокувала як інваліда ІІ, якого цікавило озвучене питання, так і присутніх у залі. Що ж стосується пільг, то тут позиція голови облдержадміністрації була такою: свого часу держава дуже «розщедрилася» і нароздавала пільг кому слід і кому ні. Це питання треба вивчати і скорочувати кількість пільговиків. Але учасникам бойових дій, пообіцяв губернатор, пільги залишаться.
Підсумовуючи зустріч голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч відмітив, що Україна знаходиться в стадії війни і фінансуються першочергові напрямки. Тож хоча жодне питання не буде залишено без розгляду, однак не варто чекати швидкого вирішення всіх питань.
Андрій Грудницький
Переглядів: 498 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук