"Трудова слава" Ічнянська районна газета

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Серпень » 20 » Потомственний бджоляр
20:21
Потомственний бджоляр
Крупичпілець Володимир Христюк – нащадок професійних бджолярів. Протягом останніх ста років бджільництвом займалися всі його пращури. Сам він із сорока п’яти років пасіці присвятив тридцять. Свій перший досвід Володимир переймав у дідуся по материній лінії Петра ………….(нині покійного) – знаного пасічника. Разом ловили рої та качали цілющий мед. Тому, не роздумуючи, після школи вступив у Сокиринське училище на пасічника, а пізніше – Київську сільгоспакадемію на спеціальність тваринництво. Сім років сумлінно працював на колгоспній пасіці СТОВ «Крупичпільське». Нині улюблена справа стала його джерелом доходу. Від дідуся успадкував до десятка бджолосімей і поступово розширив до сімдесяти. У вісімдесяти вуликах розводить бджіл трьох порід: власної селекції, карпатську і карніку, австрійської та німецької селекцій. Має вулики одно-, дво-, трикорпусні. Та у майбутньому планує всі вулики перевести на багатокорпусні, такі мають більший об’єм гнізда. – Пасіка у мене стаціонарна. Бджіл нікуди не вивожу, бо багато хвороб можна привезти, – розповідає Володимир Христюк. – Мед, прополіс, віск та інші продукти бджільництва збуваю оптовикам. Продаю і бджолосім’ї. Постійно купують мед односельці. Цього року відкачав тонну квіткового та соняшникового меду, торік – було у половині більше: цього року соняшника близько не було. Нині бджоли вже готуються до зими. Принос нектару став бідніший,тому вони позбуваються трутнів. До речі, це перша ознака похолодання. У бджіл світ жорстокий – хворих комах вони теж викидають із вулика. Антибіотики не застосовую. Лабораторний аналіз ще наступні три роки виявляє їх вміст. Тому не ризикую. – У районі літр хорошого меду коштує від 120 до 150 гривень, – говорить голова Ічнянського районного товариства пасічників Григорій Кузьменко. – Якість меду можна перевірити простим способом: взяти баночку з медом, встромити в неї кухонний ніж і вертикально підняти. Від ножа до посудини з медом до метра має тягнутися і не перериватися ниточка. Смакові якості, запах, колір меду залежать від того, з яких квіток бджоли збирають нектар. Наталія ЄПІФАНОВИЧ Фото автора
Переглядів: 115 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів