"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Травень » 26 » Поки що у саду "Хлібороба" росте кукурудза…
14:37
Поки що у саду "Хлібороба" росте кукурудза…

До редакції звернулася група людей з проханням з’ясувати, на яких підставах використовується нерозпайована земельна ділянка по вулиці Воскресінській (сад «Хлібороба»).
4 квітня пайовики та жителі прилеглих вулиць зібрали збори. Запросили керівництво ПОСП «Хлібороб» та місцевого підприємця Вадима Ковбасу, який використовує цю земельну ділянку, вирубує там дерева і чи є у нього на це дозвіл екологічної інспекції.
– Вадима Ковбасу ми чекали більше години, – розповідає Віра Пархоменко. – То він у Києві, то у юриста. Нарешті привіз якісь документи, але в руки нікому їх не давав. Дерева повикорчовував, навіть товсту сосну спиляв неподалік ставу, яка зовсім не його ділянці. Розпиляв на один-два метри і вивіз. Це безчинство. На зборах В. Ковбаса сказав, що обміняв батьківський пай на ділянку в саду. Хоча законодавством такий обмін не передбачено.
– Ситуація дуже заплутана, – говорить ічнянець Анатолій Швидченко. – Самовільно Вадим Ковбаса не ризикнув би це робити. Якщо це оренда – це одне діло. Але дерев шкода. Саду років шістдесят, його садили й обробляли колгоспники. Тоді самосійних дерев тут не було. А з роками виросли і берези. Чому ж не віддали ці дерева дитсадку, лікарні чи нужденним людям, колишнім колгоспникам?
– Ми зверталися в різні інстанції: міську раду, райдержадміністрацію, Держгеокадастр, прокуратуру, поліцію, – долучається до розмови Галина Зінич. – Але ніхто з чиновників сюди не прийшов і не перевірив, що тут робиться. У старому саду, який чомусь не увійшов у розпаювання (6 га), Ковбаса почав вирубувати фруктові дерева, спиляв чималі самосійні берези. І далі продовжує валити дерева. Чиновники надали нам «паперотворчу водичку». У їх відповідях немає конкретики.
Люди зверталися і до прокуратури. Їхню скаргу направили до Ічнянського відділу Держгеокадастру для перевірки. Звідти 18 квітня надійшла відповідь, що у 2016 році Вадиму Ковбасі надано у власність земельну ділянку площею два гектари для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території міської ради. Також зазначено, що їх відділу не надано повноважень щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною землі. Державний нагляд (контроль) у частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності здійснює головне управління Держгеокадастру.
– Ця земля не знаходиться у розпорядженні Держгеокадастру, – повідомила редакції начальник районного відділу головного управління Держгеокадастру Наталя Бондар. – На сьогодні розпорядника немає. Нерозпайована земельна ділянка площею близько шести гектарів знаходилася у колективній власності КСП «Хлібороб», про що свідчить державний акт на право колективної власності на землю, виданий Ічнянською районною радою 1 грудня 1995 року. На сьогодні цей державний акт не скасований.
Виконавчий директор ПОСП «Хлібороб» Віктор Куц пояснив:
– З 2 лютого 2001 року ПОСП «Хлібороб» є правонаступником КСП «Хлібороб». Зокрема, і власником майна, земельних угідь, майнових та інших прав, переданих засновником. Але земельна ділянка площею 13 гектарів (сад) залишилася не розпайованою. Та це питання не до нас, а до комісії, яка проводила розпаювання. Сад закладено понад 50 років тому. Період промислового використання його давно закінчився. Тому тут значний час не проводився відповідний догляд: обрізування гілок і крони, хімічний захист від хвороб та шкідників, розчищення міжрядь від бур’янів тощо. Це призвело до здичавіння саду, часткової загибелі плодових дерев. Відповідно до вимог земельного законодавства власник не має права змінювати цільове призначення земельної ділянки, виділеної під сад. Однак ефективне використання саду сьогодні не доцільне і практично не можливе. Для відновлення його продуктивності згідно з агрономічними вимогами необхідно провести рекультивацію земельної ділянки. Це повинно тривати не менше шести-семи років, за яких земля має відновити свої родючі та фіто-санітарні властивості.
За словами директора, для здійснення цих робіт вирішили на тендерній основі надати земельну ділянку під садом одному з охочих суб’єктів господарювання, СПД Олександр Романюк або фізичній особі Наталії Ковбасі, з подальшим висадженням молодих дерев перспективних сортів. 22 лютого цього року було проведено тендер. Наталія Ковбаса запропонувала кращі умови виконання цих робіт, тому з нею й було укладено договір.
До речі, факт обміну батьківського паю на нерозпайовану земельну ділянку в саду Віктор Куц спростував.
Сам Вадим Ковбаса пояснив, що у лютому цього року його мама Наталія Ковбаса виграла тендер, у неї є акт на розчищення саду.
– Люди піднялися, бо безкоштовно користувалися садом. А чого ж вони не кажуть, що звідти я вивіз по три причепи сміття та пляшок? – обурюється Вадим Ковбаса. – У нас навіть пилки ламалися, бо пляшки у дуплах дерев були. А самосійні берези росли серед яблунь, тому довелося і їх вирізати. Вже розчистили три гектари. У подальшому земельну ділянку маємо розорати і посадити сад.

Поки матеріал готувався до друку, на зораній площі старого саду вже зійшла посіяна кукурудза.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 625 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук