"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Жовтень » 13 » Поговорили про округи
09:00
Поговорили про округи
Конфлікт довкола формування виборчих округів вивів політичні партії на вулицю, щоб привселюдно його обговорити. Представників Аграрної партії, «Укропу», «Свободи», «Самопомочі», «Нашого краю», Радикальної партії, Народного Руху та ін. прийшли послухати близько сімдесяти чоловік.
Виступали п’ятнадцять чоловік, зокрема Олександр Кутовий, Галина Шадура, Олеся Реута, Олександр Рутченко, Вікторія Борщенко, Валентина Колос, Микола Череп, Віталій Чешко, Валентин Борщ, Алла Грищенко, Олександр Мащенко, Костянтин Бережняк, Юрій Ільченко, Діна Самойленко та віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд.
Більшість виступала за збереження наявних меж виборчих округів. По-перше, тому, що кожна сільська рада, яка входитиме до ОТГ, має право висунути свого кандидата в депутати. По-друге, під час виборів до районної ради 2015 року діяли такі ж округи і всіх влаштовували. Тоді із 34-х обраних депутатів місто представляли 8.
Спроби змінити межі округів через суд виступаючі вважають політтехнологією, спрямованою на зрив виборів. До того ж округи формуються не пізніше ніж за 38 днів до початку виборів, а не після затвердження членів дільниць і отримання посвідчень кандидатів.
Натомість керівник виборчого штабу «Нашого краю» Вікторія Борщенко, яка й звернулася до суду, наполягала, що згідно із законом округи потрібно ділити пропорційно. Також вона вважає, що можна було зібратися усім політичним силам, головам сільських рад, кандидатам у депутати і поділити округи «по-людськи». Адже, за її словами, «Наш край» виступає не тільки проти округів від 20 вересня, а й вважає абсурдом нічний поділ з 29 на 30 вересня. Представники сіл відстоювали позицію, що від кожної сільської ради має бути депутат для захисту інтересів односельців. Таку думку висловили Бурімський та Бакаївський сільські голови. Інакше вони можуть вийти із складу Ічнянської громади.
Тим часом усе менше залишається днів до 29 жовтня. Можливо, вибори перенесуть? Голова Ічнянської виборчої комісії Раїса Пилипейко повідомила, що підстав для цього не бачить. Виборчий процес не призупинявся і йде згідно з затвердженим календарним планом. Однак питання з поділом округів лишається відкритим. 7 жовтня відбулося чергове засідання Київського апеляційного суду. Він знову зобов’язав виборчу комісію утворити рівні за кількістю виборців округи.
Андрій ГРУДНИЦьКИЙ
Переглядів: 412 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук