"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Червень » 26 » Податковий тягар для підприємців або протест проти касових апаратів
14:20
Податковий тягар для підприємців або протест проти касових апаратів

Доля бізнесменів =

   

Про зміни, які відбулися у Податковому кодексі України стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), ми писали у минулому номері газети. Зокрема нагадаємо, що вони набирають чинності вже з 1 липня.  Ці зміни стосуються платників єдиного податку. А для більшості єдинників запровадження обов'язку щодо застосування РРО є найактуальнішою законодавчою проблемою. Тому 17 червня 12 представників ГО «Підприємець Ічнянщини» долучилися до Всеукраїнської акції в підтримку проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій)» від 13 січня 2105 року реєстр. № 1718, яким передбачено скасування обов'язку застосування РРО платниками єдиного податку другої та третьої груп (фізичними особами-підприємцями).[ ?]

  Підприємці мітингують

Мітинг проходив під стінами Комітетів Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, де народні депутати члени Комітету розглядали зазначений законопроект. Одними із організатором акції в підтримку законопроекту 1718 були підприємці нашої області.

  Зокрема, четверо представників підприємців відстоювали позицію малого та середнього бізнесу на засіданні Комітету. Останнім було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України підтримати Проект у першому читанні.

  Разом з цим, у зв'язку із браком часу для доопрацювання та прийняття законопроекту №1718 у другому читанні, Комітет вніс поправку до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб'єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)» від 28 листопада 2014 року реєстр. №1088, включеного до порядку денного Верховної Ради України 18 червня року до другого читання, якою пропонує відтермінувати обов'язок введення реєстраторів розрахункових операцій для третьої групи єдиного податку до 1 січня наступного року.

Касовий апарат – напруженість у суспільстві

  Оскільки багатьох бізнесменів обов'язок щодо застосування РРО ставить на межу виживання, підприємці Ічнянщини готові стукати у всі двері. Вони звернулися і в редакцію нашої газети, щоб поділитися зі своєю проблемою.

  Приватний підприємець Леонід Сапсай скаржиться, що від запровадження касових апаратів держава в плані підвищення податку нічого не отримає, а тільки підніме напруженість у суспільстві (воно вже викликало масове невдоволення підприємців, і тепер всі шукають вихід з цього становища, більшість воліє закритися).

– Я теж закриюся. Бо запровадження РРО на сьогоднішній день мені обійдеться більше десяти тисяч гривень в залежності від виробника і моделі. Плюс витрати, наприклад, на сервісне обслуговування, а це ще близько двох тисяч. До того ж касовий апарат повинен через мережу інтернет передавати данні про здійснення фінансових операцій у податкову. Влада приймає закони, не думаючи про простий люд. Ніхто навіть не дивиться, хто з підприємців на єдиному податку. Тепер на ринку кожній бабці треба касовий апарат. Тому в мене (як і у більшості підприємців, таких як я) виникла дилема: що робити з липня і з нового року? А якщо ще врахувати введення податків на нерухомість, підвищення цін на енергоносії та інше, то один варіант – закриватися, – говорить обурений Леонід Володимирович.

   Малий і середній бізнес завжди користувався особливим інтересом з боку влади та податкових органів. Досить згадати, скільки разів робилися спроби перекроїти спрощену систему оподаткування або зобов'язати підприємців використовувати у своїй роботі касові апарати.  Тож 20 червня підприємці області зібралися під стінами ОДА, аби донести свою незгоду до народних обранців із впровадженням РРО. Якщо до 30 червня влада не відмінить введення касових операцій, малий та середній бізнес просто помре.

  Приватний підприємець Юрій Реута теж розповів про труднощі, які виникнуть при запровадженні РРО. Так звані реєстратори розрахункових операцій нароблять більше шкоди, ніж користі. Зокрема, він наголосив, що примусивши малий і середній бізнес масово обзавестися касовими апаратами, до 68% платників єдиного податку, згідно проведеного опитування серед підприємців України, змушені будуть закритися. У рік в середньому 100-150 тис. грн. йде на обслуговування касового апарату. А ще, як зазначив Юрій Іванович, за існуючих умов, апаратура, яку повинен встановити собі кожен підприємець що працює у сфері торгівлі, стане додатковим полем для махінацій та корупційних оборудок. Це відмінний спосіб зірвати мільйони гривень з бізнесу та їх розчинити в кишенях «потрібних» компаній, що виробляють РРО та їх обслуговують. 

  –  Підозрюю, що не одна сотня мільйонів гривень за касові апарати піде у кишеню деяких депутатів, які лобіюють даний законопроект. Ми протестуємо проти касових апаратів і за закон народного депутата Оксани Продан №1718,  який відміняє введення обов'язкового застосування РРО. 

  А ще дуже прикро, що про нас, підприємців, не піклуються і не сприяють розвитку бізнесу. Заступник Міністра фінансів Олена Макеєва на обговоренні законопроекту 1718 навіть назвала нас проплаченим бидлом. Тому підприємцям треба об’єднуватися і боротися за свої права. Бо разом ми – сила, – підсумував Юрій Реута.

  «Трудова слава» теж переймається проблемами малого та середнього бізнесу. Адже більше половини доходів у міський та районний бюджети надходить саме від нього. Зокрема, про долю підприємців Ічнянщини висвітлюватиме на своїх сторінках.

Світлана Цюпка

Переглядів: 611 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук