"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Серпень » 23 » Почім буде картопля?
13:46
Почім буде картопля?

Закінчується серпень, а отже настав час погойдатися на лопаті. Як свідчить практика, через низьку закупівельну ціну робити це хоче все менше людей.
– От якби картоплю купували за п’ять гривень, то була б інша справа, – розмірковує ічнянець Михайло Терещенко. – А поки ціна буде нижчою, це – суцільний збиток. При тому, що маю власний тракторець. А якби ще й наймали техніку, то картопля була б золота. Лише викопати трактором уже коштує 35-40 гривень за сотку. Щороку росте ціна на отруту, оранку, вибирання. А картоплю приймають за старими цінами. Саме тому вирощуємо її тільки для власних потреб. Цього року весна була мокрою, то багато порченої. Хоча б собі вистачило.
А тим часом у місцевих закупівельників сформувалася перша ціна на картоплю – 3 гривні за кілограм. Втрата частини Донбасу змусила переорієнтуватися на збут сільгосппродукції у Києві.
Сьогодні там картоплю купують оптом по три гривні, рідше – по дві. На сайті сільськогосподарських оголошень вдалося знайти київського покупця картоплі і за п’ять гривень. Але за умови обсягів не менше одного залізничного вагона.
У Рівненській області, наприклад, готові забрати від п’яти тонн аж за 6,5 грн. за кілограм. Але це швидше виняток, адже, як видно з пропозицій на сайті оголошень «Агро-Україна», у більшості областей закупівельна ціна – 2,5-3 грн.
Однак продавці все ж намагаються диктувати свої умови заготівельникам. Зокрема, на аграрній дошці оголошень картоплю пропонують по 3,5-5 гривень.
Хто переможе в цьому ціновому двобої. покаже вжекінець вересня. Доти ж прогнози щодо встановлення ціни на картоплю залишаються неоднозначними.

Згідно з інформацією аналітиків Української плодоовочевої асоціації, йде постійне зниження виробництва професійними картоплярами, що може призвести до суттєвого зростання внутрішніх цін у цьому та наступних сезонах.
Крім того, очікується збільшення обсягів переробки картоплі внаслідок відкриття кількох нових переробних підприємств, що сприятиме росту внутрішнього попиту на картоплю.
Ще деякі фахівці надіються, що світову закупівельну ціну на картоплю, а отже й українську, може підігріти аномальна посуха в країнах ЄС. Проте навіть суттєва різниця в ціні на нашому ринку та ринку ЄС, на жаль, не відкриє для української картоплі додаткових можливостей збуту у вигляді експорту:вже понад п’ять років діє доктрина про заборону імпорту української картоплі країнами ЄС через невідповідність фітосанітарним вимогам.
Також аналітики відмічають, що в будь-кому випадку ситуація буде досить нерівномірна в розрізі регіонів. Зокрема, на сході країни насадження картоплі більше постраждали від посухи, а на заході, який вважається одним із головних регіонів України з вирощування цієї культури, врожайність приблизно дорівнює показникам минулого року і у фермерів, і у населення.
А от на весну закупівельна ціна на картоплю може таки підскочити і до чотирьох гривень. І справа тут не в собівартості виробництва, а в цьогорічній погоді. Зокрема, в асоціації картоплярів України до кінця року прогнозують псування основних запасів картоплі, адже більшість її уражена фузаріозом. Тож уже на весну ціна на картоплю може бути вищою від тієї, що сформується восени.
Андрій Грудницький

Сидить чоловік на пеньку, задумливо курить, дивиться, як дружина копає картоплю.
- Ех, не народила ти мені сина, зараз би допомога була…
- Звичайно, зараз би вдвох курили…
Переглядів: 514 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук