"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Квітень » 5 » Побільшає металевих гривень і поменшає копійок
15:22
Побільшає металевих гривень і поменшає копійок

Національний банк України 14 березня представив нові монети номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень, які поступово замінять в обігу відповідні паперові банкноти. Водночас НБУ припиняє випуск монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок.
Вводитися в обіг монети 1, 2, 5 та 10 гривень будуть поетапно: перший етап – 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні; другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019-2020 роках.
Як пояснюють у Нацбанку, українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу – доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперової гривні. Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень регулятор не буде, але припинить їх друкувати.
З 1 липня Нацбанк не карбуватиме розмінні монети вартістю 1, 2, 5 і 25 копійок. Відтак розпочнуть діяти правила щодо заокруглення сум розрахунків за товари і послуги. Якщо ціна товару закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок. Зауважимо, що в обігу й надалі будуть монети 10 і 50 копійок.
Водночас Національний банк України не вилучатиме з обігу дрібні монети. Вони і надалі перебуватимуть в обігу та використовуватимуться як засіб платежу.
Слід знати й таке: правила стосовно заокруглення цін діятимуть лише у разі сплати за товар чи послуги готівкою і не поширюються на безготівковий розрахунок.

Андрій Грудницький

Як ви ставитеся до вилучення дрібних копійок?
Альбіна Євдокименко, 27 років, с. Хаєнки:

– Вважаю, що дрібні монети, особливо 1 та 2 копійки, у грошовому обігу не потрібні. За нинішніх високих цін на товари та послуги від них – жодної користі.

Дар’я Соловйова, 25 років, м. Ічня:
– Кажуть, що нововведення не призведе до зростання цін. Але грошей у наших гаманцях точно не додасться. Адже щоразу треба буде платити більше, ніж коштує товар. Продавці навряд чи заокруглюватимуть ціну у бік зменшення.

Олег Сенченко, 23 роки, с. Іваниця:
– Думаю, що на сімейний бюджет вилучення розмінних копійок не дуже вплине. Можна перейти на безготівковий розрахунок.

Віктор Борисюк, 60 років, м. Ічня:
– Таких грошей, як 1 чи 2 копійки у моєму гаманці уже немає давно. Якось перестали у магазинах ними давати здачі. У продуктових ще могли замість них дати цукерку, в інших просто відмовляли. А от 25 копійок, вважаю, хай би й надалі були в обігу. Хороший номінал.

Валентина Кулачок
Переглядів: 442 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук