"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Лютий » 20 » «Племзавод новий Тростянець» залишиться без профспілки?
15:37
«Племзавод новий Тростянець» залишиться без профспілки?
На офіційній інтернет-сторінці обласної організації профспілки працівників АПК з’явилася інформація, нібито Індустріальна Молочна Компанія у своєму підрозділі ТОВ «Племзавод новий Тростянець» усупереч чинному законодавству дала доручення знищити на підприємстві первинну профспілкову організацію.

Ситуацію коментує голова Ічнянської районної організації профспілки працівників АПК Ніна Яременко:
– Під час зустрічі з людьми з їх слів стало зрозуміло, що в Тростянці нібито планувалася ліквідація сільгосппідприємства із подальшим його приєднання до ТОВ «АгроКІМ». Але перша умова інвестора – всі працівники мають вийти із профспілки і ліквідувати профспілкову організацію. Навіщо це? Щоб обійти невигідні пункти законодавства, пов’язані з ліквідацією, що автоматично обмежить права людей та зменшить затрати роботодавця. У випадку звільнення працівника з роботи йому повинні виплатити вихідну допомогу згідно зі ст. 44 Кодексу законів про працю в розмірі, не меншому від середнього місячного заробітку. А внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору, як у нашому випадку, – у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.
На перших порах близько тридцяти працівників були готові боротися за профспілку. Саме тому ми вийшли на Кабмін, центральний комітет профспілки, із нами солідарні міжнародні профспілки IUF. Але на людей почали тиснути, погрожувати не взяти на роботу після звільнення – і врешті всі здалися. Зрозуміло, людям десь потрібно працювати, це село, іншої роботи вони тут не знайдуть.
Профспілка постійно відстоювала інтереси працівників. Зокрема, під час весняно-польових робіт вирішувалося питання оплати праці, затвердження розцінок, час відпочинку і виплати заробітної плати. Навіть доводилося звертатися на гарячу лінію при Кабінеті Міністрів, після чого на деяких працівників підприємства розпочався тиск із боку керівництва. Профспілка, вийшовши на генерального директора ІМК, вирішила і питання забезпечення працівників спецодягом, взуттям, медикаментами та миючими засобами. Також силами профспілкової організації проводилося оздоровлення працівників та їхніх дітей.
Після ініціації профспілкою укладання нового колективного договору, оскільки термін дії старого закінчився, керівництво затребувало установчі документи на первинну організацію і почало «моніторити» роботу профспілки та проводити агітацію за припинення членства у ній, хоча це і заборонено законом «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».
Питання знищення осередку профспілки набагато глибше. Коли закінчується строк договору оренди земельних паїв, людям обіцяють золоті гори і задобрюють грошима, аби тільки повторно укласти угоди. А далі орендарям вигідніше загнати свою техніку, ніж утримувати базове підприємство із працівниками. Саме тому нинішній інвестор першим ділом намагається знищити профспілку. Відтак людину завжди є чим шантажувати, а роботодавцю можна почуватися паном. Ліквідація профспілки, між іншим, – і перший крок до закриття робочих місць. А якщо базове підприємство ліквідують, Тростянець стане великим хутором.

Чи справді в Тростянці ліквідують сільгосппідприємство і чому люди масово вийшли із профспілки, розповів директор ТОВ «Племзавод новий Тростянець» Ігор Ткаченко.
– Дійсно, керівництво компанії планує провести реорганізацію ТОВ «Племзавод новий Тростянець» шляхом приєднання до базового підприємства ТОВ «АгроКІМ», яке базується у Прилуцькому районі. Мова про ліквідацію сільгосппідприємства в Тростянці не йде: тваринництво і базова техніка після реорганізації залишаться на місці, як і працівники на своїх робочих місцях. Сьогодні, навпаки, йде нарощення поголів’я та збільшення кількості робочих місць. За минулий рік додалося 57 голів дійного стада і на молочнотоварній фермі відкрили нові робочі місця. Збільшились надої з 14 літрів на фуражну корову до 20. До середини літа поголів’я дійного стада планується збільшити ще на 50 голів і довести його загальну чисельність до 210 голів. Відповідно до кінця року з’явиться ще кілька вільних вакансій.
Що ж стосується припинення діяльності профспілки, то нічого протизаконного тут немає, адже так вирішили самі члени профспілки. Тиску на людей зі сторони адміністрації підприємства не було.
Профспілкова організація не проводила звітних зборів та не вирішувала ніяких питань щодо підтримки та захисту своїх членів. Хоча підприємство справно перераховувало внески у розмірі 1% із заробітної плати. Саме члени профспілки і виявили ініціативу вийти з об’єднання.
В законодавчому полі люди нічого не втрачають, як і в соціальному. У нас діє власна соціальна програма підтримки працівників та пайовиків «ІМК допомагає». Звернувшись із заявою, можна отримати кошти на навчання, лікування і таке інше. За минулий рік загалом виплачено 80 тисяч грн. допомоги, в тому числі й на потреби сільської громади. Підприємство повністю оплачує вуличне освітлення та безкоштовно постачає жителям села Тростянець та Верескуни воду.
Хочу звернути також увагу і на те, що злиття двох підприємств ніяк не пов’язане із робою профспілки. Просто так сталося, що дві події збіглися в часі.
Записав Андрій Грудницький
Переглядів: 617 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук