"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Лютий » 5 » Платити чи не платити обов’язковий платіж?
14:08
Платити чи не платити обов’язковий платіж?
Платити чи не платити обов’язковий платіж для житлових субсидій, продовжують запитувати наші читачі. На жаль, єдиної відповіді немає, адже все залежить від індивідуального розміру субсидії та обсягів споживання комунальних послуг.
Субсидія призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується окремо на опалювальний та неопалювальний період. Родина, якій призначено допомогу, має отримати виписку про розмір нарахованої субсидії на опалювальний сезон. У ній, крім персональних даних, ще й зазначається розрахунок розміру субсидії та обов'язкової плати у межах соціальних норм з усіх видів житлово-комунальних послуг, які отримує сім’я.
Розглянемо всі три графи: «соціальна норма», «сума субсидії», «обов’язкова плата». У першій – зазначається інформація про соціальні нормативи, в межах яких надається субсидія. Зокрема, соціальна норма, визначена законодавством для послуги опалення: 13,65 кв. м опалюваної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на сім’ю. У графі «сума субсидії» вказано призначений розмір допомоги окремо на кожну послугу. Тобто, це кошти, які перераховуються управліннями праці та соціального захисту населення підприємствам надавачам житлово-комунальних послуг. Графа «обов'язкова плата» – кошти, які повинна сплачувати сім’я за житлово-комунальні послуги у межах соціальних норм. Тобто за житлово-комунальні послуги необхідно сплачувати обов'язкову плату. Але…
Якщо родина використала за оплачуваний період житлово-комунальні послуги понад встановлені норми, до зазначеної обов'язкової плати необхідно додатково сплатити вартість послуг, спожитих понад цю соціальну норму. Якщо ж загальна сума спожитих послуг менша, ніж обов'язкова частка, оплату необхідно проводити за фактичний обсяг спожитої послуги за відповідний період. Але…
Сума субсидії, яку було переказано управлінням праці та соціального захисту населення на рахунки організацій надавачів житлово-комунальних послуг для оплати послуг, у розмірі соціальних нормативів, і яка не використана сім’єю внаслідок економії споживання послуг, зараховується організаціями як оплата послуг, у тому числі обов’язкового платежу. Отож виходить, що одним абонентам потрібно платити обов’язковий платіж, а іншим – ні.
А для тих, хто не хоче розбиратися в нюансах, можна платити за виставленими рахунками. І якщо у квитанції до сплати стоїть «нуль», це значить, що обов’язковий платіж платити не потрібно. А щоб зовсім заспокоїтись, дзвоніть до абонентських відділів: КП ВКГ «Ічень» – за тел. 2-15-38, ТОВ «Чернігівгаз збут» – 0-462-616-304 (з мобільного), 0-22-616-304 (зі стаціонарного), ПАТ «Чернігівобленерго» – 0-800-210-310 (безкоштовно з мобільного та стаціонарного).
Андрій ГРУДНИЦЬКИЙ
Переглядів: 1048 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук