"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Січень » 13 » Перші з-поміж перших
15:02
Перші з-поміж перших
У народі високосний рік вважають таким, що не приносить успіху і починати важливі справи не бажано. Проте для Парафіївської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) 2016 рік став успішним. Про перші здобутки розповідає очільник громади Валентина Карпенко.
– Валентино Федорівно, чи отримала громада обіцяні мільйони на свій розвиток?
– Дохідна частина бюджету Парафіївської ОТГ за минулий рік становить 33 млн. 642 тис. 472 грн., що приблизно у шість разів більше, ніж доходи усіх п’яти громад, що об’єдналися в 2015 році. За власні кошти утримуємо три школи, п’ять садочків, музичну школу, п’ять будинків культури, дві лікарські амбулаторії, чотири ФАПи. У бюджет На розвиток громади заклали майже 2 млн. власних надходжень та маємо ще близько 6 млн. субвенції з державного бюджету.
– Отже, грошей вам не бракувало. Як їх використали?
– Здійснили капітальний ремонт приміщення Іваницької ЗОШ: у триповерховій будівлі замінили вікна і двері на металопластикові. Перекрили дахи, замінили вікна і двері в Іваницькому і Парафіївському ДНЗ №1, Парафіївській школі, Крім того в останній ще й утеплили фасад. Тепер ці приміщення мають сучасний вигляд заклади майже у двічі менше стали споживати газу.
Перекрито дах приміщення Парафіївського будинку культури, а також в Парафіївський садок №2 придбали меблі, килими, посуд, іграшки, м’який інвентар і у відремонтованому приміщенні відкрили ясельну групу. Умови для дітей не гірші, а може й кращі багатьох за столичні дитсадки.
Проводиться капітальний ремонт приміщення Южненського дошкільного закладу. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію школи та капітальний ремонт будинку культури в Южному Також придбали меблі, комп’ютерну техніку для працівників місцевого самоврядування. Значно поповнено матеріальну базу шкіл, дошкільних навчальних закладів, музичної школи, будинків культури: придбані електроплити, комп’ютерна техніка, меблі. Закуплені матеріали для поточного ремонту приміщень у 2017 році.
Крім того 2016 році за програмою «Шкільний автобус» придбаний новий транспорт, який підвозить дітей з сіл Лугове, Петрушівка та Качанівка до Парафіївської ЗОШ. Цим автобусом також возимо дітей з віддалених вулиць до школи, та до парафіївського та петрушівськогодитсадків. Відремонтований автобус для підвезення дітей Іваницької школи.
Проведений поточний ремонт Петрушівського дитсадка. У Петрушівці підключене вуличне освітлення (з боргами колишньої Петрушівської сільської ради розрахувалася Парафіївська селищна рада), а також встановлений новий твердопаливний котел в адмінприміщенні, де розташовані ще магазин і поштове відділення.
У Мартинівці за кошти селищної ради додатково введена посада медичного працівника і виділена машина медичної допомоги. Планується капітальний ремонт Іваницької амбулаторії, що підпорядкована нашому комунальному підприємству «Парафіївський центр первинної медико-санітарної допомоги», адмінприміщення у Петрушівці, реконструкція пам’ятного знаку загиблим воїнам – односельчанам в смт Парафіївка, капітальний ремонт приміщень Парафіївського і Мартинівського будинків культури.
– Зі створенням об’єднаної громади не стало сільських рад та сільських голів. Простим людям від того не стало гірше?
– Навпаки, якість надання адмінпослуг значно поліпшилася. Старости мають печатки і видають необхідні довідки та здійснюють нотаріальні дії. У Петрушівці та Іваниці, є ще землевпорядники, адміністратори та касири. У Парафіївській селищній раді окрім загального відділу, відділу бухгалтерського обліку і звітності є ще свій відділ освіти, молоді та спорту, відділ земельних ресурсів, фінансово-економічний відділ, а також центр надання адміністративних послуг. Для реєстрації місця проживання, реєстрації майна, договорів оренди, реєстрації фізичних і юридичних осіб не потрібно їхати в райцентр, бо є свій ЦНАП і державний реєстратор. Якщо потрібна юридична допомога, то її може надати юрист селищної ради. Спеціаліст в справах сім’ї, дітей та молоді надає допомогу сім’ям, які її потребують. Є спеціаліст з військового обліку, з питань культури і туризму.
– Із ваших слів у громаді все ідеально, невже немає проблем?
– Звичайно не без них. Немає кому надавати послуги з водопостачання та водовідведення в Парафіївці, Петрушівці, Южному та Мартинівці, , немає ритуальної служби, хто б займався ремонтом і благоустроєм, , з ремонту і благоустрою, обслуговував вуличне освітлення. Тому з 1 лютого відкриваємо комунальне підприємство Парафіївської селищної ради. Є проблема з медичним обслуговуванням жителів громади. Нині діє КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Парафіївської селищної ради, якому підпорядковані Парафіївська і Іваницька амбулаторії, ФАПи в селах Купина, Петрушівка, Южне, Мартинівка. Медичний персонал не скорочувався. Окрім того розширений денний стаціонар на 15 ліжко-місць у Парафіївці та обладнані 10 ліжко-місць в Іваниці.
Але на превеликий жаль закриті терапевтичні і хоспісні відділення в Іваниці і Парафіївці. Багато жителів громади позбавлені можливості стаціонарно лікуватися за місцем проживання. Тому найближчим часом будемо відкривати Парафіївський центр з обслуговування одиноких престарілих і інвалідів. У соціальному закладі буде передбачено і надання медичних послуг громадянам, які можуть там перебувати постійночи тимчасово. В Іваниці також буде відкрито заклад в якому надаватиметься медична допомога в умовах стаціонару.
Вважаю, що ми не помилилися, коли першими створили Парафіївську об’єднану територіальну громаду... Програма з надання допомоги ОТГ розрахована на п’ять років, тож діятиме ще чотири роки. За цей час можна багато чого встигнути зробити.
Андрій Грудницький
Переглядів: 521 | Додав: lora | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук