"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 10 » Перші «ластівки» весняного призову
08:32
Перші «ластівки» весняного призову
З 1 квітня по 30 травня в Україні триває весняний призов на строкову військову службу. Після річної перерви юнаків знову кличуть до армії. Про хід призовної кампанії розповідає нещодавно призначений на посаду в. о. районного військового комісара майор Василь Кацалап.
– Василю Івановичу, які особливості цього призову?
– По-перше, змінено призовний вік і термін служби військовозобов’язаних. Якщо раніше до Збройних сил України призивалися здорові чоловіки від 18 до 25 років, то за нинішньої кампанії – від 20 до 27 років. Вони нестимуть службу у місцях постійної дислокації військових частин. Відповідно до Указу Президента вони не служитимуть у зоні АТО. Терміни служби залежать від рівня отриманої освіти: бакалаври та спеціалісти – півтора року, магістри – рік. Крім того, у зв’язку зі змінами в законодавстві вчителі та медичні працівники, які працюють в сільській місцевості, втратили право на відстрочку.
– Але 25-річні потрапляють і під мобілізацію, і під строкову службу. Як їм бути?
– Вони мають право зробити свій вибір: або проходити строкову службу, або бути призваним по мобілізації.
– Яка явка призовників?
– Є поодинокі випадки ухилення від призову, але більшість налаштована патріотично.
– Зараз триває демобілізація призваних в особливий період. Скільки наших земляків уже повернулися додому?
– Станом на 3 квітня з української армії звільнено близько 80 ічнянців, із них більше 40 – із зони АТО. На сьогодні посвідчення учасника бойових дій отримали дев’ятеро військовослужбовців. Демобілізація триватиме до 1 травня цього року.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів протягом квітня-травня 2015 року до лав української армії заплановано призвати з Чернігівщини 700 громадян. Із них 423 служитимуть у ЗСУ. До Нацгвардії відправлять 231 призовника, а до Держспецслужби – 46 громадян.

Наталія Єпіфанович
Переглядів: 421 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук