"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Березень » 29 » Перезимуємо весну?
12:18
Перезимуємо весну?
Час копати землю, а ми копаємо сніг
«Ви як, відкопалися?» – таким запитанням замість вітання зустрічали ми одне одного на початку тижня. Щедра зима подарувала нам ще один, четвертий, місяць. За два минулі вихідні випала півторамісячна норма снігу. Такого в Україні, кажуть, не було вже сто років.
Циклон спочатку вирував у західних областях, а потім перемістився у центр та на північ країни. Небачений снігопад паралізував транспортне сполучення, на дорогах утворилися величезні затори, сотні населених пунктів опинилися відрізаними від світу і світла. У суботу як мінімум на тиждень оголосили надзвичайний стан у Києві. Президент Віктор Янукович підписав Указ про надзвичайні заходи, спрямовані на подолання наслідків безпрецедентних снігопадів.

Район «відкопали» аграрії Для забезпечення життєдіяльності району в суботу почав працювати оперативний штаб ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Кожне село було закріплене за головами РДА, районної ради та їхніми заступниками. Тривав постійний, подекуди й цілодобовий, контроль за розчищенням доріг, розв’язанням критичних ситуацій.
Спочатку зусилля спрямували на розчищення вулиць у селах і місті. Але ближче до обіду, коли сніг засипав усе довкола, стало зрозуміло, що треба працювати над стратегічними напрямками. Поряд із потребою терміново, протягом доби, зробити шляхи проїзними для швидкої допомоги, підвезення хліба в магазини та продуктів у лікарні, мала місце й економічна необхідність: щодня сільгосппідприємства району здають переробникам близько ста тонн молока. Тоді керівництво прийняло рішення розділити район поміж сільськогосподарськими підприємствами.
– Якби не аграрії, – наголосив Сергій Рубашка на апаратній нараді райдержадміністрації у понеділок, – район так і стояв би засипаний снігом.
Від імені районного керівництва за оперативність дій при розчищенні доріг та відповідальність в умовах надзвичайної ситуації подяку отримали керівники підприємств Михайло Бондар (СТОВ «Інтер»), Віктор Кияновський (ПАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла»), Олександр Бондар (ПП «Каштан»), Олександр Васильович та Олександр Олександрович Сенчики (ПрАТ «Кремінь»), Микола Сольський (ТОВ «Рожнівка-Агро»), Василь Рощак та Микола Гнойко (ПП «Гмирянське»), Борис Щербина (ПрАТ «Нива-плюс»), Іван Пащенко (ПСП «Фортуна»), Олексій Пірковський (ТОВ «Племзавод «Новий Тростянець»), Алла Грищенко (ФГ «Мета»), Григорій Наталуха (ФГ «Ступаківське»), Сергій Мартиненко (Бакаївське комунальне підприємство), виконавчі директори Олександр Тарабун (СТОВ «Іржавецьке») та Микола Копил (ТОВ «Берегиня» і «Крупичпільське»), приватний підприємець Валерій Борщ із Заудайки.
Голова райдержадміністрації висловив невдоволення роботою Райавтодору. За його словами, із завданням справилися усі підприємства, крім профільного. Отримавши тільки один напрямок – з Ічні до Дорогинки, трактор Райавтодору з ранку до четвертої дня спромігся дістатися від Ічні до Віжня і загруз. Довелося витягувати ще і його.
Натомість транспорт «Інтера» повністю забезпечив виїзд із району через Монастирище, частково на Прилуки – ПП «Гмирянське» і ТОВ «СтепАгро». А цю роботу, наголосив Сергій Рубашка, мав виконати Райавтодор.
Життя тривало і в снігах У суботу, незважаючи на снігові замети, з Дорогинки до Ніжинського пологового будинку вчасно доставили породіллю. Того ж дня в районі відбулося чотири похорони. І тут не обійшлося без участі керівників сільгосппідприємств. На один із них родичів із Києва, які застрягли за Монастирищем, до Іржавця пізно ввечері притягнув трактор «Інтера».
На засіданні оперативного штабу голова РДА дав завдання забезпечити доступ до всіх кладовищ.
Ічнянський і Парафіївський підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій працювали цілодобово в посиленому режимі: за дві доби із заметів витягли 46 автомобілів, в основному на шляху між Монастирищем і Великою Дорогою Ніжинського району та в напрямку Парафіївка – Тростянець. В Ічні визволили швидку допомогу, яка виїхала на виклик і загрузла. Добре, що не було пожеж, бо не доїхали б.
На вихідних були скасовані усі автобусні рейси. Перші автобуси вирушили в обідній час понеділка на Ніжин, Тростянець і Плиски. У середу диспетчер Ічнянської автостанції повідомила, що автобусне сполучення в районі відновлене майже повністю. Закритими залишалися маршрути тільки на Дмитрівку і Талалаївку.
У понеділок було відновлене постачання хліба з Прилуцького та Ніжинського заводів. Стурбовані відсутністю хліба в магазинах у вихідні люди його швидко розбирали: купували по 5-10 хлібин.
Дійти до кожної людини Станом на понеділок стратегічні напрямки були прочищені. Наступним кроком було дійти до кожного хутора, вулички, навіть якщо там живе одна людина – таке завдання поставив на черговому засіданні оперативного штабу в понеділок голова РДА. І наголосив, що у вівторок не має бути жодного села, з яким би не було сполучення.
Заступники голів РДА і районної ради, очільники галузей охорони здоров’я, освіти, райвідділу МНС та інші служби отримали завдання контролювати стан доріг, забезпечення хлібом, продуктами харчування, насамперед медичних закладів, доставку пошти й пенсій.
Голова РДА не схвалив рішення газовиків про відключення від постачання блакитного палива боржників у цей і без того складний період.
– Саме тоді, коли всі сили були кинуті на боротьбу зі стихією, управління газового господарства, не попередивши, залишило без тепла дві установи і житло одного жителя Ічні. І хоча підстави для цього були, можна було це зробити пізніше, – вважає очільник району.
Місто чистили всі, хто міг За словами міського голови, у другій половині дня п’ятниці і з четвертої ранку суботи в місті працювали два агрегати комунгоспу, трактор водоканалу розчистив територію лікарні.
– На вихідних працювали на центральних вулицях, у наступні дні – на решті, – повідомив мер. – Техніки не вистачало, вона виходила з ладу. Сто кілометрів міських шляхів наявною технікою розчистити не можливо. Центральні дороги у понеділок уже були в проїжджому стані. На околицях спочатку зробили тунелі, але люди, звичайно, хочуть більшого. Визволяти місто зі снігового полону найбільше допомагали керівники підприємств Віктор Кияновський, Віктор Куц, Михайло Бондар, приватні підприємці Костянтин Денисенко, Сергій Горбаченко, Григорій Бабич.
Мешканці деяких вулиць, не чекаючи, коли до них крізь сніги добереться комунгосп, брали справу в свої руки. Підприємці, які мають власні трактори, прикріплювали на них щити і «пробивали» свої вулиці. Деякі ічнянці організовувалися і наймали приватників.
Сніг здолали. Далі – повінь Підсумкове засідання оперативного штабу відбулося у райдержадміністрації у вівторок. З подоланням наслідків надзвичайної ситуації район в цілому справився, підсумував голова РДА. Але питання з порядку денного не знімається: роботи ще багато. Завдання Райавтодору – розширяти дороги, щоб міг розминутися транспорт. Адже місцями – це просто пробиті в снігу тунелі.
До того ж станом на вівторок ще немало вулиць залишалися не прочищеними. Є й такі, де великий трактор не проходить, а малий – грузне. Тож завдання керівників територіальних громад – відслідковувати, що де слід доробити, аби дістатися до кожного двору.
Якби участь Райавтодору у боротьбі зі стихією була дієвішою, розчистити шляхи можна було б оперативніше і якісніше, зазначив голова РДА. Усі нагальні питання вдалося вирішити саме завдяки потужній техніці сільгосппідприємств і небайдужості й відповідальності їх керівників.
Наголосив Сергій Рубашка й на тому, що відразу за розчищенням треба починати готуватися до сніготанення, вжити всіх необхідних заходів, аби запобігти підтопленням. Щоб не ускладнювався рух транспорту й пішоходів і дороги не заповнилися талою водою, рихлий сніг слід згортати зі шляхів і забезпечити стікання води з них. На випадок можливого відкачування води привести в стан готовності відповідну техніку.
На щастя, неочікуваний весняний снігопад значної шкоди у районі не завдав. А очікувану повінь маємо зустріти в кращій готовності.
Людмила Храпаль
Переглядів: 722 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук