"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Березень » 30 » Пенсія чи посада?
10:23
Пенсія чи посада?
З 1 квітня вступає в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Про новації в пенсійному законодавчому полі розповідає начальник управління Пенсійного фонду України в Ічнянському районі Ірина Пітель:
– По-перше, це стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на «спеціальних» посадах. Зокрема, мова йде про державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, деяких інших категорій працівників. Змінами, внесеними в 14 пенсійних законів, передбачено, що в період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачують до звільнення з роботи. Водночас не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким її призначено.
Однак, пенсінер має право вибору: продовжувати працювати на «спецпосаді» та одержувати заробітну плату чи звільнитися з посади й одержувати пенсію. Зазначена норма не поширюється на інвалідів І й II груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих/померлих військовослужбовців, учасників антитерористичної операції. Усі вони на будь-якій роботі отримуватимуть призначену пенсію в повному обсязі. Пенсіонери-науковці, які працюють на «спецпосадах», зможуть одержувати 85% від належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами.
До 1 травня поточного року уряд повинен подати на розгляд Верховної Ради України законопроект, який має остаточно усунути різні підходи в пенсійному забезпеченні.
По-друге, йдеться про порядок виплати пенсій категоріям працюючих пенсіонерів. В період роботи їм виплачують 85% від призначеного розміру пенсії. Це стосується лише пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, – 1423,5 грн. Пенсії, призначені в розмірі, меншому за 1423,5 грн., пенсіонерам, які працюють, виплачують у повному обсязі. У пенсіонерів, які працюють і мають розмір пенсії, більший за 1423,50 грн., і яким пенсію виплачуватимуть на рівні 85%, у будь-якому разі розмір пенсії до виплати становитиме не менш як 1423,50 грн. Зазначена норма діятиме до 1 січня 2016 р. і стосуватиметься 34-ох пенсіонерів.
Пенсіонерам, що працюють і є інвалідами І й ІІ груп, інвалідам війни ІІІ групи, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих/померлих військовослужбовців та пенсіонерів, пенсії яким призначено відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсію виплачують у повному обсязі незалежно від розміру.
У всіх випадках після звільнення з роботи, зокрема й зі «спецпосад», виплату пенсїї поновлюють у повному обсязі. Статус, пенсіонера, який працює або який не працює і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду України визначать за матеріалами пенсійних справ і даними системи персоніфікованого обліку. Додатково необхідно подавати документи в органи Пенсійного фонду лише тим пенсіонерам, які своєчасно не виконали передбачене в законодавстві зобов’язання протягом десяти днів проінформувати органи Фонду про працевлаштування/звільнення з роботи. Якщо документи про звільнення з роботи буде подано після 1 квітня, то виплату пенсії буде здійснено в повному обсязі за весь період, коли пенсіонер уже не працював. Якщо пенсіонер не подасть документи про працевлаштування, зокрема й на «спецпосаду», то факт роботи обов'язково буде встановлено пізніше за даними системи персоніфікованого обліку. У цьому разі пенсіонер має повернути надміру виплачену суму пенсії.
(Продовження теми читайте у наступних номерах)
Переглядів: 521 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук