"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Червень » 12 » Педагогічному коледжу 100 років
14:42
Педагогічному коледжу 100 років

5 червня 2015 року один із найдревніший закладів освіти Чернігівщини – Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. І.Я.Франка відзначав 100-річний ювілей. Цей багатопрофільний вищий навчальний заклад по праву займає почесне місце в провідній когорті загальнонаціональних вузів, які гордо йменуються флагманами освіти і науки України.
Дійсно, на Чернігівщині навряд чи знайдеться людина, яка б не чула про цей навчальний заклад, а прилучани, ще й на власні очі бачать своєрідну прикрасу міста – освітянський комплекс з потужною матеріальною базою. Це є сьогодні, але варто згадати і минуле.
Історія цього закладу бере свій початок із далекого 1915 року, коли Прилуцька семінарія об’єдналась із Бельською гімназією, яка була евакуйована з Польщі. Спочатку освітній заклад називався Прилуцькою чоловічою учительською семінарією. У 1919 році відбувся перший випуск молодих учителів початкової школи, а через рік семінарія була перебудована на трирічні учительські курси. У 1925 році вони набули назви педагогічного технікуму, а ще через два роки їм було присвоєно ім’я Івана Франка.
Нестача викладацьких кадрів на теренах тогочасної України змушувала Прилуцький педагогічний технікум невпинно розвиватися. У 1931-1933 роках заклад розпочав підготовку вихователів для дошкільних установ, у 1957 – викладачів трудового навчання та креслення, набувши ще в 1943 році статусу педагогічного училища.
Навчально-виховний процес коледжу на різних етапах його розвитку здійснювали люди великого серця й розуму. Викладачі залишаться у серцях багатотисячної армії випускників, серед яких професори і доценти інститутів та університетів України, чиновники управлінських відомств в галузі освіти, директори шкіл, завідуючі дитсадками та й звичайні працівники освітянської ниви. У стінах цього закладу навчалися чемпіони світу та Європи з різних видів спорту, учасники олімпійських ігор, багато з них сьогодні перебувають на тренерській роботі, навіть є тренери національних збірних.
Гріх не згадати випускників Альма-матер, які працюють в інформаційному просторі: на провідних українських телеканалах, в редакціях загальнонаціональних видань, в регіональних, обласних та місцевих засобах масової інформації. Ось таким є вчорашній день сивочолого за роками та вічно молодого за потенціалом навчального закладу.
У 2005 році тодішнє педучилище очолила молода, енергійна, досвідчена, креативна Ольга Попенко, кандидат філологічних наук, доцент, викладач вищої категорії, викладач-методист. З її ініціативи було відкрито нові відділення: фізичного виховання, а пізніше – видавничої справи та редагування. У листопаді 2006 року навчальний заклад набув статусу, який зберігає за собою донині, – Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. І.Я. Франка.
За такий тривалий термін свого існування заклад неодноразово оновлював викладацький склад та гостинно приймав у свої стіни тисячі студентів. Але незмінним залишився високий рівень підготовки молодих спеціалістів.
Приємною особливістю нашого закладу є й те, що студенти мають змогу гармонійно поєднувати навчальний процес та творчу діяльність. Педагогічний колектив усіляко сприяє у прагненні молоді розвивати свої творчі здібності, займатися хореографічною, вокальною, театральною діяльністю. На базі коледжу функціонують вокальні ансамблі дівчат та юнаків, студія естрадного співу, хоровий та хореографічний колективи, театр-студія студентських мініатюр.
Результатом такої копіткої роботи викладачів та студентів є призові місця на міжнародних, всеукраїнських, обласних та міських конкурсах та фестивалях.
І найголовніше. Обираючи Прилуцький гуманітарно-педагогічний колеж ім. І.Я.Франка, молодь потрапляє в атмосферу знань, любові, співпраці, устремлінь, щирості та затишку.
Маргарита Зоць,
студентка Прилуцького гуманітарно-
педагогічного коледжу ім. І.Я.Франка
Переглядів: 612 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук