"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Серпень » 22 » Пасічники цього року
09:08
Пасічники цього року
Свого часу Київська Русь була найбільшим виробником та експортером меду. Минуло дві тисячі років, однак Україна, прямий нащадок Русі, продовжує зберігати лідируючі позиції в світі з виробництва меду.
За даними Мінагрополітики та продовольства в Україні понад 400 тисяч бджолярів. Валове річне виробництво меду в Україні перевищує 70 тисяч тонн, що вивело нашу державу на перше місце в Європі та на третє у світі. Хоча наші пасічники і вивели країну в медові лідери , однак із експортом у нас проблеми. Згідно з даними Державної фіскальної служби, Україна в січні-липні цього року експортувала 18,3 тис. тонн меду на 35,3 млн. дол. Цифра ніби й значима, але виходить, що кожен пасічник країни в середньому відправив на експорт близько 45 кілограм меду. Стільки можна отримати за сезон з одного вулика, а на пасіці він зазвичай далеко не один. Тож експорт на 35,3 мільйона доларів крапля в українському медовому морі.
Як зазначають трейдери меду, на сьогоднішній день українські бджолярі докладають величезні зусилля для того, щоб не тільки займати лідируючі позиції на світовому ринку меду, але і зробити Україну одним з найбільших медових експортерів. Для цього є всі передумови, але, з іншого боку, є і ряд перешкод. Зокрема, відповідність міжнародним стандартам українського меду – одна з проблем солодкої галузі. На цьому в інтерв’ю виданню «Урядовий кур’єр» наголосив і президент Спілки пасічників України Володимир Стретович.

«Рік почався погано, – каже пасічник з Ічні Олександр Присяжнюк. – Акацієвого меду зібрати не вдалося, адже в час цвітіння було холодно. Так що медозбір почався з середини літа. Та все ж мед є: липовий, соняшниковий та гречаний. Особисто у мене 21 сім’я. Це не багато.Зате можна більше уваги приділити кожній сім’ї. Бджоли та мед – айкращі ліки для людини.. Корисно й дихати парами із відкритого вулика, це добрячий заряд для організму. Це ніби дихати над чавуном із картоплею. Тільки то від кашлю, а це від усіх хвороб. Якби був молодшим, то зробив би вагончик для лікування. Корисний і укус бджолиний, але не всім, адже буває в людей і алергія. Двадцять років тому, як почав займатися пасікою, качав мед без маски та рукавиць. Фактично голий біля бджіл ходив. А зараз вони стали злішими, з чим це пов’язано, сказати не можу. Тож доводиться ходити біля них в повному екіпіруванні».
Андрій Грудницький


На фото: Олександр Присяжнюк із Петром Миколайчуком качають мед
Переглядів: 562 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук