"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Травень » 23 » Освіта
11:03
Освіта
Готуємось до школи

Батьки майбутніх першокласників хвилюються, зазвичай, не менше, ніж їхні діти. У сім’ях ведеться «підготовка» малюків до «перший раз – у перший клас», плануються покупки «амуніції». Але варто знати й про зміни, які чекають на дітлахів у першому класі.
Нинішній рік особливий для початкової школи.
З 1 вересня розпочнеться поступове впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти та нових навчальних програм. З першого класу передбачено вивчення природознавства, іноземної мови, а з другого – інформаційно-комунікаційних технологій.
Та одним із головних пріоритетів державною політики у галузі середньої освіти залишається здоров’я дитини. Тому перед школою необхідно обов’язково пройти медичний огляд першокласників за участю педіатра, невролога, отоларинголога, офтальмолога, ортопеда, хірурга, стоматолога, психіатра, логопеда, провести антропометрію, виміряти артеріальний тиск та здійснити лабораторні дослідження.
Щоб діти не перевтомлювалися, уроки в першому класі триватимуть 35 хвилин. Робочий тиждень передбачає розвантажувальний день – четвер, у розклад якого не вводяться предмети, що потребують значного розумового навантаження (математика, мови). Домашні завдання не задаються. Навчальні досягнення учнів 1-го класу оцінюються вербально. На уроках письма, мови, читання, математики тощо через кожні 15 хвилин мають проводитися фізкультхвилинки та гімнастика для очей. Для першачків, які відвідуватимуть групи продовженого дня, обов’язковим є півторагодинний сон і не менше ніж півторагодинна прогулянка на свіжому повітрі.
За інформацією інспектора відділу освіти РДА Ірини Кочерги, в районі цього навчального року до школи готуються 233 дитини шестирічного віку, з яких 110 – у місті. За кожною школою закріплені відповідні території обслуговування. Згідно з Державними санітарними правилами і нормами, наповнюваність класів не повинна перевищувати 30 учнів (з урахуванням площі – на одного учня не менше 2 кв. м). У школах із малою кількістю школярів доцільно створювати класи-комплекти (об’єднання двох класів) з кількістю учнів не більше 25-и, або трьох класів (у виняткових випадках) – з не більш як 15-а учнями. У лютому цього року Петрушівський НВК був реорганізований у дитсадок, тож у районі залишилися дві школи першого ступеня – у Городні та Сезьках.
Ще минулого року Міносвіти започаткувало Всеукраїнську акцію «Дай руку, першокласнику!» для створенню сприятливих умов для навчання шестирічок під час адаптаційного періоду, яка успішно впроваджується у нашому районі. А тому батьки можуть бути спокійними за розвиток, навчання та виховання своїх чад.
Наталія Черненко
Переглядів: 556 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук