"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 22 » Олег Кравець підготував сім майстрів та більше десяти кандидатів спорту
13:38
Олег Кравець підготував сім майстрів та більше десяти кандидатів спорту

Олег Кравець – єдиний в області заслужений тренер з боксу. Мріяв про те, щоби дітям села та маленького міста були створені належні умови для занять спортом. І мрія здійснилася: більше шести років 32-річний тренер боксерського клубу «Берег» займається його розвитком і пишається своїми вихованцями, котрі збирають нагороди на чемпіонатах Європи та світу.
Любов та жага до спорту в Олега були з дитинства. Як і всі хлопчаки, грав у футбол, настільний теніс. А ставши студентом Чернігівського педуніверситету ім. Т. Шевченка, зрозумів, що хоче займатися спортом професійно. Боксував майже десять років, неодноразово вигравав чемпіонати та кубки України, був переможцем та призером світових турнірів. І весь цей час мріяв тренувати сільську дітвору, щоб вона могла реалізувати себе у спорті.
У 2009-му відкрив на рідній Ічнянщині спортивний клуб «Берег», де займаються кікбоксингом.
– Спочатку у мій задум не вірили, запитували: «Чого ти туди їдеш?» – говорить Олег Кравець. – Я тоді був старшим викладачем, писав кандидатську у Київському університеті імені Бориса Грінченка. Начебто у житті все складалося добре. Але я робив спроби реалізувати свій задум. Пам’ятаю, серйозно травмував ногу. Можливо, це був мені знак, що потрібно зупинити свою спортивну кар’єру. Я приїхав на милицях в Ічню, і почав шукати підтримку серед керівництва району. Відмовляли всі, навіть у шкільні спортзали не пускали. Казали, що все зайнято. Пізніше, слава Богу, дозволили по кілька годин тренувати дітей у місцевій дитячо-юнацькій спортивній школі. Допоміг лише депутат обласної ради, керівник заводу сухого молока та масла Віктор Кияновський. Це єдина людина, яка повірила в мене як тренера, Він став президентом спортклубу і постійно ним опікується. Тож через два роки я залишив столицю й повністю віддався своїй омріяній справі.
Вихованці клубу постійно виступають за збірну України з боксу на чемпіонатах Європи та світу. З кожним роком команда юних спортсменів міцнішає. Зокрема, 2015-й для «Берега» був визначним. Найяскравіші обличчя клубу, дівчата, зібрали небачений досі урожай нагород – шість світових медалей! А Олегу Кравцю за ці досягнення було присвоєно звання заслуженого тренера України.
– «Берег» заявив про себе, і тепер ічнянські спортсменки відомі у всьому світі, – розповідає тренер. – За здобуті світові першості боксерки отримали звання майстрів спорту. Наші досягнення – це й значний внесок в історію боксу Чернігівщини. Вперше за останні п’ятдесят років область зайняла перше командне місце з цього виду спорту; на вісімдесят відсотків це і наша заслуга. Коли моя вихованка Катерина Рогова на чемпіонаті Європи здобула «золото» і на її честь звучав гімн України – єдиний раз на змаганні такого рівня, мене переповняли радість і гордість. Я люблю свою країну і це почуття передаю спортсменкам. Мої чемпіонки вміють гордо стояти на п’єдесталі. А за кордоном до нашої країни ставляться з повагою. Вже знають про «Берег», є охочі виступати за клуб та Чернігівщину. А боксери з усіх областей України, а також з Білорусії, Молдови, Латвії хочуть тренуватися у спарингу з моїми спортсменками. До речі, у нас займаються не тільки з Ічнянського району – є з Луцька, Броварів, Новгород-Сіверського, Десни.
Для розвитку спорту в Україні, вважає Олег Кравець, не вистачає фінансування. Без матеріальної допомоги спортсменам важко досягти успіху. Якщо вони не їздитимуть на чемпіонати – не здобуватимуть досвід у змаганнях. До речі, Олег Олександрович отримував пропозицію працювати тренером за кордоном, але відмовився:
– Я втілив у життя свою мрію – у районі створив спортивний клуб, який приніс світові нагороди. А мрію не можна продати. Тепер Ічню знають за високі досягнення у спорті, а не тільки за згущене молоко. На жаль, в Україні бракує справжніх фахівців спортивної галузі, немає фанатів-тренерів, які б горіли цією справою. У нас є перспективи і, сподіваюся, в майбутньому теж досягатимемо гарних результатів. Ми не стоїмо на місці, рухаємося вперед, пробуємо щось нове.
Нещодавно іменитих спортсменів «Берега» віншували на «Балу чемпіонів». П’ять номінацій з одинадцяти забрав ічнянський спортивний клуб. Дійсно, є чим пишатися. Ці чарівні дівчата є сильною і надійною опорою та гордістю українського спорту!
– Щоб досягти перемоги, – каже Олег Кравець – треба ставити мету і йти вперед. А ще – привчати себе до праці. Коли був школярем, щороку під час літніх канікул трудився у колгоспі. Став студентом – теж працював: поєднував навчання і роботу. Тепер розумію: якби нічого не робив, не мав би ніяких досягнень. Зараз, наприклад, дітей не відтягнеш від комп’ютера. А треба просто заборонити. Варто їх привчати до будь-якої роботи, або записувати на різні гуртки чи до музичної школи. Словом, щоб були зайняті.
Щоб залучити більше школярів до спорту, тренер запроваджує новий проект. У серпні, на базі заповідника «Качанівка», дівчата 2001-2003 років народження матимуть змогу подивитися, як займаються спортсмени, і теж спробувати себе у боксі. Така практика залучення до спорту популярна за кордоном. І якщо хоча б один з новачків у майбутньому стане спортсменом – проект відбувся недарма. Час відкривати нові імена, які й далі прославлятимуть наш район і нашу державу у спорті.

Світлана Цюпка
Фото з архіву Олега Кравця

На фото: Під час зборів збірної України. Підйом на Говерлу. Кароліна Махно, Карина Тарара та Олег Кравець
Переглядів: 726 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук