"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 10 » Охороняємо наіональне надбання
14:19
Охороняємо наіональне надбання

У нашій країні природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлено особливий режим його охорони, відтворення і використання. До одного із таких об’єктів належить Ічнянський національний природний парк, у складі якого функціонує відділ державної охорони природо-заповідного фонду. Про роботу підрозділу розповів його начальник Михайло Маломуж.
– Михайле Миколайовичу, чим займається ваша служба?
– Завдання служби – забезпечити збереження і охорону природних комплексів території парку. Для цього регулярно проводяться різноманітні природоохоронні заходи. Зокрема, встановлено близько двохсот охоронно-інформаційних знаків. З метою запобігання поширенню пожеж цьогоріч створено 31 кілометр мінералізованих смуг. Науковцями постійно проводиться обстеження санітарного стану лісів. У разі потреби проводимо санітарно-вибіркові рубки. Деревину реалізуємо місцевому населенню.
У зимовий період підгодовуємо диких тварин, для яких встановлено 32 годівниці. Нині проходить заготівля кормів – сіна та кормових віників. З початку року вже заготовлено одну тонну сіна.
– Чи є правопорушники?
– Службою державної охорони постійно проводяться рейди, інколи з працівниками міліції та пожежниками, з метою забезпечення дотримання режиму, попередження, виявлення та припинення порушень природоохоронного законодавства на території парку. Лише цьогоріч зафіксовано чотири правопорушення. Це два випадки браконьєрства. Одного «мисливця» притягнуто до кримінальної відповідальності і накладено штраф – 1700 гривень та стягнуто ще 17600 – шкоди за вбитих козуль. Співучасника теж притягнуто до адміністративної відповідальності – накладено штраф 1100 гривень. Зафіксована також самовільна рубка. Порушника покарано штрафом у розмірі 170 гривень та стягнуто шкоду – 1428 гривень. А особу, яка вивезла сміття на територію парку, оштрафовано на 170 гривень.
– Організовуєте відпочинок на природі для відвідувачів парку?
– Ми постійно узгоджуємо природоохоронні інтереси парку та бажання людей відпочити на природі. Наш парк працює над вихованням екологічної свідомості заходами туризму та екскурсій і має для цього певну інфраструктуру. Облаштовані еколого-пізнавальна стежка та еколого-туристичний маршрут, 26 місць для короткострокового відпочинку.
Є модульна споруда для тривалого відпочинку. Діє прокат туристичного спорядження. Ця робота для нас важлива, адже саме організований туризм здатен мінімізувати негативний вплив на природу.
Проте мушу нагадати, що перебуваючи на території парку та отримуючи насолоду від спілкування з природою, необхідно дотримуватись природоохоронного законодавства та заходів безпеки. Наразі у зв’язку з пожежонебезпечним періодом хочу наголосити на необхідності дотримуватися правил пожежної безпеки. Розводити багаття на території парку можна лише в місцях для короткострокового відпочинку, де є спеціально облаштовані місця для вогнищ. Відпочиваючи на природі, необхідно берегти її красу.
Андрій Грудницький
Переглядів: 433 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук