"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 7 » Обдарована дитина: розпізнати, зрозуміти, підтримати
15:06
Обдарована дитина: розпізнати, зрозуміти, підтримати
Обдарованість дитини... Що це таке? Можливо це своєрідна іскра Божа, яку треба відшукати в її душі і допомогти не тільки не згаснути, а спалахнути полум’ям. Саме здібні діти забезпечують прогрес суспільства.
Для того, щоб якомога раніше виявити обдаровану дитину, батькам та вчителям варто пам’ятати, що така дитина потребує до себе підвищеної уваги. Вона має добру пам'ять, особистий світогляд, добре розвинуте абстрактне мислення. У таких дітей гарно розвинута свідомість, теоретичний спосіб мислення. Як правило, вони дуже активні і завжди чимось зайняті.
Обдаровані діти боляче сприймають суспільну несправедливість, вони хочуть учитися і досягають у навчанні успіхів, навчання приносить їм задоволення. Вони вміють критично оцінювати навколишню дійсність і прагнуть проникнути в суть речей і явищ, задають багато питань і зацікавлені в позитивних відповідях на них.
Талановиті діти із задоволенням виконують складні і довготривалі завдання, проявляють інтерес до читання, мають великий словниковий запас. Завдяки частому звертанню до засобів масової інформації, вони, в більшості випадків, уміють швидко виділяти найбільш значимі відомості, самостійно знайти важливі джерела інформації. Порівняно зі своїми ровесниками вони краще вміють розкривати взаємозв’язки між явищами і сутністю, маніпулювати логічними операціями, систематизувати, класифікувати й узагальнювати. Чимало з них ставлять перед собою завдання, виконання яких вимагає багато часу. Для обдарованих дітей характерне почуття гумору. Вони мають добре здоров’я, у них перебільшені почуття страху, емоційна залежність, емоційна незбалансованість порівняно з їхніми однолітками.
Маючи здібну дитину, треба всіляко розвивати її талант. На сьогодні існує чимала кількість державних і місцевих конкурсів: телевізійна гра «Віват, інтелект!», Мала академія наук, Всеукраїнський конкурс шкільних малюнків «Мої права», Всеукраїнський конкурс "Єднаймося ж, брати мої!", Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика і багато інших.
Тож придивіться уважніше до своїх дітей, може, поруч з вами живуть вундеркінди, які в майбутньому забезпечать інтенсивний соціальний розвиток та науковий прогрес, подальший розвиток науки і культури, всіх областей виробництва і соціального життя України.
Леся Блощинська,
практичний психолог Ічнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4
Переглядів: 461 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук