"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Липень » 28 » Новий вид шахрайства
13:36
Новий вид шахрайства
Сучасні пройдисвіти вигадують все нові й нові схеми пограбування людей. У моді – кібершахрайство. Ось одна із його нових схем.
В Інтернеті ви заходите на чийсь офіційний сайт чи в улюблену соцмережу і тут з’являється скромна пропозиція стати учасником Інтернет-опитування, яке організовує певна компанія в рамках анонімного дослідження соціологічної думки. За витрачений час на відповіді вона обіцяє заплатити від одного до кількох сотень доларів. Хто ж відмовиться від такої пропозиції? Ви справно даєте відповіді на різноманітні питання, очікуючи на прибуток. І ось на екрані повідомлення: «За участь у тесті вам нараховано 100 (чи інша сума) доларів. Для отримання переказу вкажіть номер карткового рахунку». Ну що ж, лишилося лише ввести кільканадцять цифр і – гроші в кишені. Тим паче, що переживати нічого – знаючи лише номер картки, жоден шахрай не зможе зняти з неї кошти.
Ви вводите номер картки і знову закрутилася стрілочка, висвітилося віконечко з повідомленням про переказ коштів. І… сервер дав збій і тепер уже висвітилося нове повідомлення: «Для отримання переказу потрібно провести тестовий платіж в сумі 1,5 долара». Ну що таке два долара, якщо застряг переказ на сотню баксів? З’являється нове повідомлення, де просять для здійснення переказу ввести номер картки, термін її дії, прізвище, таємний ccv код. Що буде якщо ввести всі ці дані і зробити переказ?
Є два варіанти подальшого розвитку подій: з картки знімуть 1,5 долара в гривневому еквіваленті або, що більш ймовірно, сторінка може виявитися фейковою і злочинці отримають доступ до всіх коштів на вашому картковому рахунку. І тоді можна навіть «караул» не кричати. З високою вірогідністю шахраї запустили злочинний сервіс із сусідньої держави. Чи буде їх там хтось шукати? Навряд.
І все ж платні Інтернет-опитування насправді існують. Але за участь в одному можна заробити хіба що пару центів.
* Кібершахрайство - це один з видів злочинів, метою якого є обман користувачів Інтернету. Розкрадання конфіденційних даних може привести до того, що хакер незаконно дістає доступ і яким-небудь чином використовує особисту інформацію користувача, з метою отримати матеріальний прибуток.
Андрій Грудницький
Переглядів: 377 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук