"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Липень » 28 » Нові правила, враження
13:43
Нові правила, враження

Людмила Ткаченко з Монастирища відвідувала Європу кілька разів, побувала там уже й після введення безвізового режиму, тому з власного досвіду знає, наскільки простішими стали умови в’їзду до країн ЄС. І на запитання, чи треба нам українцям безвіз, однозначно відповідає «так!».
Людмила нещодавно повернулася з Праги – їздила з доньками у гості до чоловіка та друзів. До поїздки почала готувалися ще весною: зарані оформила біометричні паспорти, придбала квитки на літак. Паспортний контроль проходили в аеропорту «Бориспіль». Зі слів Людмили, пройшов він швидко. З будь-якими запитаннями можна було звернутися до працівників –все роз’яснювали, говорили ввічливо та коректно. При перевірці документів відбитки пальців не сканували. Пред’явила квитки, паспорти, страховку. Про наявність відповідної суми коштів при перетині кордону (для Чехії – це 40 євро в день на одну особу. – Прим. ред.) у жінки не запитували. Щоправда, їхала вона за запрошенням, в якому вказано, що чоловік утримуватиме родину на період перебування.
– Раніше на кордоні, коли їздила автобусом, запитували, куди їду, до кого, навіть адресу називала, – розповідає Людмила.– А тепер усе простіше та швидше…Ти вже не стоїш у довжелезних чергах при отриманні візи. Збираєш менше паперів, які вимагали бюрократичні правила. А скільки часу та нервів я витрачала на це раніше! Як згадаю – це щось жахливе! Адже для отримання візи треба було спочатку зареєструватися у системі Visapoint на сайті консульства. А в нас у селі ще й погана швидкість Інтернету. От уявіть, заповнюю всі дані – все наче нормально. А потім виявляється, що на потрібну дату для отримання візи вже всі місця в черзі зайняті, їх «забрали» ті, хто швидше заповнили анкету. Тобто, у них був швидший Інтернет. Через кілька невдалих спроб нарешті вдається зареєструватися. На певну дату їду до Києва отримувати візу. Стою з самого ранку у кількаметровій черзі під консульством. Діждалась, а мені говорять, що документ не зробили. І так доводиться «вхолосту» приїжджати кілька разів. А, бувало, вистоїш купу часу, а в них уже кінець робочого дня: і черга не дійшла, і додому повертаюся піймавши облизня.
Проте тепер, припускає жінка, з українців можуть «дерти» гроші за оформлення робочої візи, бо в нашій країні, на жаль, корупція ніде не поділася.
Аби мандрівка літаком була приємною, жінка радить добре знати правила перевезення багажу та ручної поклажі. Щоб потім не звинувачували працівників служби безпеки аеропорту в тому, що вони пограбували, вилучивши заборонені для перевозу речі. А такі прикрі інциденти трапляються часто, особливо з жінками, які в сумочці везуть дорогі парфуми.
Людмила оцінює безвіз як прекрасну можливість частіше бачитися з чоловіком, а її донькам – з батьком. І восени планують знову відвідати Чехію.
Світлана Цюпка

До теми
Нагадаємо, 11 червня почав діяти безвізовий режим між Україною та 30 державами-учасницями ЄС і Шенгенської угоди . Відтеперза наявності біометричного закордонного паспорта можна відвідати майже всі країни Європи. Звичайно ж, за умови, що для подорожі та проживання в іншій країні у подорожнього є відповідні кошти. Для кожної країни існує своя добова норма. Найменші грошові вимоги в Угорщині – близько 3,2 євро в день (100 грн.) *,тоді як в Іспанії найбільші – 71 євро в день (2130 грн.), а при собі слід мати мінімум 637 євро (понад 19 тис. грн.). Якщо їхати до Бельгії і зупинитися в готелі, то потрібно розраховувати на 95 євро в день (2,8 тис. грн.),однак у разі поїздки до конкретних людей необхідна сума може бути значно нижча – 45 євро в день (1350 грн.).
Для поїздки у Норвегію запасіться п’ятьма сотнями норвезьких крон, тобто 1600 грн.,у Польщу – трьома сотнями злотих (2 тис. грн.) при перебуванні до трьох днів, сотнею злотих (800 грн.), якщо перебування більше трьох днів,у Нідерланди – 34 євро (1000 грн.).
На день перебування у Фінляндії слід мати 30 євро (880 грн.), Швеції – 47 євро (1370 грн.), Естонії – 86 євро (2,5 тис. грн.), Латвії – 14 євро (400 грн.), Литві – (1100 грн.),Німеччині – 45 євро (1300 грн.),Словаччині – 56 євро (1600 грн.), Мальті – 48 євро в день (1400 грн.).
Люксембург – мінімальна сума коштів визначається індивідуально.Франція – 32,50 євро (1000 грн.) для осіб, які мають підтвердження наявності житла, та 120 євро (3500 грн.) – для тих, хто не може підтвердити наявність житла, Швейцарія – 91 євро (2600 грн.) та 27 євро (780 грн.) – для студентів, Ліхтенштейн – 91 євро (2600 грн.) та 27 євро (780 грн.) – для студентів, Австрія – на індивідуальній основі, Словенія – 70 євро (2 тис. грн.) та 35 євро (1 тис. грн.) для неповнолітніх у супроводі батьків, Італія – 269,60 євро (7,8 тис. грн.) на одну людину на строк до 5 днів, для груп туристів менше,Португалія – потрібно мати при собі 75 євро (2,2 тис. грн.), а також суму з розрахунку 40 євро (1100 грн.) в день перебування, Греція - 50 євро (1400 грн.) в день, мінімум 300 євро (8,7 тис. грн.) на 5 днів.
* Тут і далі вказані розрахунки на одну особу.
Переглядів: 445 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук