Літо – пора овочів та фруктів, період
достигання садовини і городини. Красиві й апетитні, вони містять у собі не лише
корисні вітаміни, але й нітрати.
Наявність
у рослинах цих хімічних сполук, у незначних кількостях, нормальне явище. Однак
перевищення їх вмісту, а особливо у відновленій формі – нітритах, вкрай
небезпечне. [ ?] Помічник лікаря з гігієни харчування райсанепідемстанції В.
Коваленко з цього приводу дав відповідь на кілька редакційних питань.
– Можна якось видалити нітрати?
–
Найбільш ефективний спосіб видалення цих небезпечних речовин – кулінарна
обробка. Під час відварювання більша частина накопичених нітратів залишається у
відварі. Це варто мати на увазі готуючи овочеві супи, а також те, що найбільше їх
міститься в шкірці. Тому у дині й кавуні не варто їсти недозрілу м’якоть біля
шкірки.
– Яка ситуація із нітратами на нашому ринку?
–
Спеціалістами райСЕС проведено рейд-перевірку із дослідженню баштанних культур,
що реалізуються у торгівельній мережі та на при ринковій території на наявність
в них нітратів. Зокрема перевірено баштанну продукцію підприємців Дахна,
Кажукала, Грабовської. За результатами перевірки не виявлено перевищення
гранично-допустимих норм.
– Як дізнатись що кавуни чи дині дійсно
безпечні?
– Кожен
покупець має право ознайомитись з посвідченням якості, де має бути зазначено
вміст нітратів – кавун не більше 60 мг/кг, диня 90 мг/кг. Ознакою фруктів
вирощених на нітратах є те, що вони довго не «лежать» у холодильнику, за
день-два покриваються слизом, починають гнисти. Зауважу, що суб’єктам
підприємницької діяльності реалізовувати овочі і фрукти можна тільки після
перевірки їх на вміст нітратів.