"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2010 » Серпень » 27 » Нітрати із баштану
16:33
Нітрати із баштану


   Літо – пора овочів та фруктів, період достигання садовини і городини. Красиві й апетитні, вони містять у собі не лише корисні вітаміни, але й нітрати.

   Наявність у рослинах цих хімічних сполук, у незначних кількостях, нормальне явище. Однак перевищення їх вмісту, а особливо у відновленій формі – нітритах, вкрай небезпечне. [ ?] Помічник лікаря з гігієни харчування райсанепідемстанції В. Коваленко з цього приводу дав відповідь на кілька редакційних питань.

   – Можна якось видалити нітрати?

   – Найбільш ефективний спосіб видалення цих небезпечних речовин – кулінарна обробка. Під час відварювання більша частина накопичених нітратів залишається у відварі. Це варто мати на увазі готуючи овочеві супи, а також те, що найбільше їх міститься в шкірці. Тому у дині й кавуні не варто їсти недозрілу м’якоть біля шкірки.

   – Яка ситуація із нітратами на нашому ринку?

   – Спеціалістами райСЕС проведено рейд-перевірку із дослідженню баштанних культур, що реалізуються у торгівельній мережі та на при ринковій території на наявність в них нітратів. Зокрема перевірено баштанну продукцію підприємців Дахна, Кажукала, Грабовської. За результатами перевірки не виявлено перевищення гранично-допустимих норм.

   Як дізнатись що кавуни чи дині дійсно безпечні?

   – Кожен покупець має право ознайомитись з посвідченням якості, де має бути зазначено вміст нітратів – кавун не більше 60 мг/кг, диня 90 мг/кг. Ознакою фруктів вирощених на нітратах є те, що вони довго не «лежать» у холодильнику, за день-два покриваються слизом, починають гнисти. Зауважу, що суб’єктам підприємницької діяльності реалізовувати овочі і фрукти можна тільки після перевірки їх на вміст нітратів.

   Андрій Грудницький

Переглядів: 643 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук