"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Січень » 20 » Незримий ворог
11:24
Незримий ворог
Кожна сьома – алкоголічка
У новорічно-різдвяні свята вживання алкоголю сягає свого апогею, недарма ж січень називають у народі «п’яним» місяцем. І саме святкування у родинному колі, коли батьки дозволяють своїм чадам «трішечки шампанського», може стати початком проблеми і для самої дитини і для родини. У цьому мене переконав лікар-нарколог Ічнянської ЦРЛ Дмитро Шайнога.
– Дмитре Івановичу, ви як лікар-нарколог, пропагуєте здоровий спосіб життя, а самі вживаєте спиртні напої?
– Ні, не вживаю, й не палю. Колись, у гарній компанії, я міг випити чарку, однак, ніколи не зловживав. Нині відмовився від усіх шкідливих звичок, адже здоров’я – дорожче над усе. Мушу зазначити, що з відмовою від спиртного я нічого не втратив. Це підтверджують і мої колишні пацієнти, які позбулися згубної звички вже по десять і більше років. І нині просто не розуміють, що спонукало їх зловживати алкоголем.
– Ви працюєте наркологом із середини вісімдесятих років. Як на вашу думку, чи прогресує алкоголізм? – Пам’ятаю, як моя покійна бабуся говорила, що за часів її молодості так не пили, як пило моє покоління. Але я можу сказати аналогічно: за часів моєї молодості так не пили, як п’ють сьогодні. Нині спостерігається сумна алкоголізація молодого покоління, для якого характерна «до клінічна стадія алкоголізму». Зауважу, що цей термін у медицині з’явився зовсім недавно.
– Розкажіть детальніше про стадії алкоголізму.
– Медицина довгий час виділяла три стадії алкоголізму, але нещодавно їх стало чотири. Перша з них до клінічна – характерна для дітей та молоді. На цьому етапі спостерігається вживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв частіше, ніж кілька разів на місяць. Підлітки починають розмовляти на алкогольні теми, вихваляються кількістю випитого, у них з’являються перші ознаки психічної залежності від алкоголю. Крім того, виникає підсвідомий потяг до спиртного – людину, ніби й не тягне випити, але при нагоді не відмовляється.
На першій стадії алкоголізму проявляється патологічний потяг до алкоголю, втрачається контроль над кількістю випитого, його вживання стає систематичним. Під час другої стадії, а вона, до речі, у жінок настає відразу, минаючи першу, посилюється бажання випити. Людина може прийняти значну кількість алкоголю і при цьому зовсім не сп’яніти. Під час третьої стадії алкоголізму, навпаки, достатньо випити мінімальну кількість спиртного, щоб сп’яніти, пияцтво стає систематичним. Хворі (а їх саме так треба назвати) п’ють щодня, безперервно, алкоголь вживають уже, як ліки.
– Яка позиція дорослих щодо спивання молоді?
– Батьки досить прохолодно ставляться до проблем із алкоголем, які виникають у їхніх дітей. Вони, зазвичай, навіть не хочуть чути, про те, що син чи донька зловживають спиртним. Адже для кожної матері її дитина найкраща. Однак, вже й не пам’ятаю такого місяця, щоб до лікарні не доставляли дітей і підлітків у стані алкогольного сп’яніння. І це виключно випадки, за яких є необхідність надання реанімаційної допомоги.
– Побутує думка, що пиво – «легкий» напій і немає від нього ніякої шкоди. Чи дійсно це так?
– Нині найгірша ситуація із пивним алкоголізмом, бо він розвивається найшвидше. При його регулярному вживанні впродовж кількох місяців з’являється патологічна тяга, а це найперша ознака алкоголізму. Наприклад, влітку для тамування спраги та охолодження нерідко п’ють пиво. Із настанням прохолодної пори необхідність вживання цього напою не зникає. Це перші ознаки серйозної залежності. А від систематичного вживання слабоалкогольних напоїв до залежності від горілки – короткий шлях.
– Скільки нині на обліку пацієнтів, що мають проблеми із алкоголем? Жінки серед них є?
– На обліку більше півтисячі пацієнтів, що мають проблеми із алкоголем, серед них кожна сьома – жінка. У цій когорті є й молоді дівчата. Складність перебігу жіночого алкоголізму полягає в тому, що він важко піддається лікуванню. Крім того, про алкогольну залежність жінки можуть не знати навіть рідні. Така проблема є навіть у благополучних сім’ях.
– Спиртне можна назвати наркотиком?
– Алкоголь – психоактивна речовина, як і наркотик. Різниця в тому, що спиртне не входить до переліку наркотичних речовин. Якщо провести класифікацію, то можна сказати, що всі речовини, котрі спричиняють залежність, є наркотичними. Алкоголь має саме таку властивість.
– Алкозалежні звертаються до вас за допомогою?
– Такі пацієнти дуже рідко самостійно звертаються за допомогою. До лікаря їх приводять, переважно, родичі. Буває, що людина соромиться навіть зайти до кабінету нарколога, мовляв, «це ж усі знатимуть про мої проблеми». З іншого боку, їм зовсім не соромно по кілька тижнів бути в запоях. Це вже після лікування людина усвідомлює, що ходити у громадських місцях у нетверезому стані – більший сором, ніж зізнатися собі в наявності проблеми і розпочати лікування.
Андрій Грудницький
Переглядів: 606 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук