"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Березень » 25 » Нетелі від держави Радзієвські чекали три роки
15:53
Нетелі від держави Радзієвські чекали три роки

Радісна подія відбулась на початку березня у багатодітній родині Віктора та Оксани Радзієвських з Припутнів: їхня корова Урка, яку вони минулого року отримали від держави, розтелилась. Бичечок народився кріпенький, тож ловили його аж чотири чоловіки.
Обласна програма передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості, діє й нині. Скористатися нею можуть родини, в яких виховується п’ять і більше дітей віком до 18 років. Та варто поквапитися: документи в управлінні АПР приймають до кінця березня. Додаткову інформацію можна отримати і в сільській раді.
– Документи на участь у програмі ми подали ще три роки тому, коли своїх трьох корів довелося здати на забій, бо тварини захворіли на лейкоз, – розповідає Оксана Радзієвська. – Без годувальниць лишатися не хотіли, адже в нас п’ятеро дітей. Тож для очікуваного нетеля купили вісім тонн жому. Та через нестачу в бюджеті коштів корову нам дали аж через три роки. Теличку привезли з племінного господарства «Пісківське», що на Борзнянщині. Хоча самі й не обирали, та не жалкуємо. Держава оплатила 17 тисяч, ми доплатили 700 грн. за перевищену вагу. Корову назвали Квіткою, бо плямиста, ніби у квіточках. А за паспортом вона – Урка. Корова спокійна, ще й безрога. Хоча спочатку не хотіла їсти сільських харчів: ні буряка, ні картоплі, ні гарбуза. Адже у племінному господарстві їх годували кашами. Але того, що вона племінна, ні по ній, ні по молоку поки що непомітно.
У день нашого приїзду в Припутні всі п’ятеро діток Радзієвських були вдома: канікули ж! Біля печі сиділа бабуся Наталія Іванівна і творила одвічну жіночу роботу – наповнювала горщики продуктами і посилала їх у піч. А згодом по хаті розливався неперевершений дух готових сільських страв. До речі, картоплю чистили два хлопчики.
– Ще натріть морковки, – просить бабуся, і без зайвих слів помічники виконують замовлення. – Щодня готуємо на вісім душ.
Знайомимося з дітьми. Жартують:
– У нас, наче в мультику, – чотири синочки і лапочка-дочка.
Найстаршому, восьмикласнику Дмитру, чотирнадцять років. Дванадцятирічний Богдан – семикласник. На рік молодша за нього Маринка ходить до шостого класу, а дев’ятирічний Артемчик – до четвертого. Найменшому Олексійку три рочки.
Здавалося б, п’ятеро дітей у хаті – справжній шарварок. Нічого такого! Всі мають свої обов’язки, допомагають старшим давати лад і в домі, і в господарстві. Ще й татові та мамі встигають допомогти.
Припутні завжди славилися футболом і «театром». У родині Радзієвських – активні учасники і спортивних ігор, і традиційних вистав. В останній виставі «За двома зайцями» Оксана Радзієвська виконувала роль матері Проні Прокопівни. Маринка, яка співає на шкільних святах, знімала на відео і виставу, і футбольні баталії.
Отака родина Радзієвських: хазяйновита, спортивна й артистична!

Наталія ЧЕРНЕНКО, Андрій Грудницький
Переглядів: 476 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук