"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Квітень » 30 » Недалечко червоне яєчко
12:46
Недалечко червоне яєчко
Писанкарство на Чернігівщині
Традиція розписувати яйця на Великдень виникла досить давно. З нею пов`язані багато народних звичаїв, наприклад, приготування мамою для доньки вмивання, у якому лежить освячене яєчко, щоб була красивою. Дівчина мала зробити це перед тим, як сісти до столу. Ми знову повертаємося до давніх традицій та намагаємося їх відроджувати. Досить помітним прикладом цього є розписування яєць на Великдень – писанкарство.
А що ми знаємо про великодню писанку?

Писанкарство – надзвичайно цікава і, можливо, найменш вивчена галузь нашого народно-прикладного мистецтва. Недостатньо вивчені і писанки Чернігівщини. Але для розуміння, що таке українська писанка, варто знати, що традиція розписування пташиних яєць сягає далеко в глибину століть. Від 11-13 століть до наших днів дійшли керамічні писанки, які були досить поширені в часи Київської Русі і зустрічаються під час археологічних розкопок поховань.
Новими знахідками останніх років були дві керамічні писанки, на які натрапили археологи з експедиції Інституту археології Національної Академії наук України влітку 1983 року біля села Липовий Талалаївського району нашої області. Ще одна писанка віднайдена науковим співробітником відділу археології Чернігівського історичного музею під час обстеження давньоруського поселення біля села Сибереж, Ріпкінського району.
Вони свідчать про високий рівень розвитку керамічного виробництва на Чернігівщині за часів Київської Русі. І це зовсім не випадково, адже тоді в Чернігові велося інтенсивне муроване будівництво.
А нещодавно в Чернігові відбулася виставка великодніх яєць, куди доставили писанки й відомості про них із сіл Вільшана, Киселівка, Попівка, Ображіївка та з міста Ічня. В усіх цих населених пунктах існував звичай власноруч готувати писанки. Особливого поширення він набув у селах. Виготовляли писанки як молоді дівчата, так і заміжні жінки.
Традиційним орнаментом на писанці у нашому регіоні є квітковий.
Якщо бажаєте спробувати свої сили у писанкарстві, то вам потрібні лише багата творча уява, терпіння та досить нехитрий набір інструментів. Зокрема, горщики, полотняна серветка, бджолиний віск, свічка, фарби, розламана надвоє кісточка-вилка, узята з півнячих грудок, вода та яйця.
Важливими у цій справі є кольори та їх значення. Наприклад, червоний символізує добро, радість життя; жовтий – небесне світило, врожай; зелений – весняне пробудження природи, надію, життя; блакитний – небо, чистоту і здоров`я; коричневий – землю; чорний – колір землі, ночі, потойбіччя.
А щодо орнаментів, то їх розмаїття. Найбільш відомими є: сонце – символ правди; хрест – сонце, вогонь, душа; квіти символізують душі людей (за традицією, жінкам, які довго не мають дітей, радять розмальовувати писанки квітами і дарувати їх дітям); безконечник – символ життя, а дерево життя – єдність усього світу.
Здавна розписування великодніх яєць супроводжувалося цілою низкою обрядів. Пропонуємо й вам спробувати свої сили у писанкарстві, тим самим долучившись до тисячолітніх українських традицій.
Олена Жадько, учениця 11 класу Ічнянської ЗОШ № 1.
Переглядів: 580 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук