"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Січень » 23 » Небо і земля нині торжествують: Син Божий народився
17:30
Небо і земля нині торжествують: Син Божий народився
[hide]Різдво – сімейне свято, тому зустрічати його найкраще в колі близьких і рідних людей. Різдву передує Святвечір, назва якого походить від слова «сочиво» (кутя), саме так називають одну з головних різдвяних страв.
У Святвечір, який є найсуворішим днем Різдвяного посту, цілий день їжі не вживають. Тільки увечері накривають святковий стіл 12-а пісними страв. За ним обов’язково має сидіти парна кількість людей. Якщо ж число святкуючих не парне, тоді на стіл ставлять ще один столовий прибор, до столу – стілець.
За традицією, по кутках столу, під обов’язково білу й чисту скатертину, кладуть потроху сіна. До трапези приступають після сходження на небі першої зірки. Першою куштують кутю, а вже потім їдять інші страви.
Є така прикмета: чим щедрішим буде стіл після Різдва, тим більше багатства в дім принесе наступний рік.
Також на Різдво дівчата ворожили на долю, на судженого.
Та найколоритнішим обрядом свята народження Сина Божого є колядування, у якому хитро переплелися традиції язичництва і християнства. Стародавні слов’яни в день зимового сонцестояння, 22 грудня, славили могутнього бога Коляду. Після запровадження християнства священики зрозуміли, що цей «пережиток язичництва» досить міцно прижився серед людей, тому й вирішили наділили його особливим змістом – прославлянням Різдва Христового. З тих пір 7 січня колядують. Галасливою компанією ряджених, з Віфлеємською зіркою, вертепом.
У народі й нині існує повір’я, що на Різдво до двору й дому першим має увійти чоловік або хлопець. Тому хлопці-колядувальники йдуть до господи завжди першими. І ще, господарі своє частування мають класти у мішок чи торбину, а не давати колядувальникам і ряженим у руки.
Підготувала
Ярослава СЕРЕДА
[hide]
Переглядів: 559 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук