"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Жовтень » 24 » Не кошторисом єдиним
16:18
Не кошторисом єдиним
Смажений кабанчик, курка з майонезом… або
Весілля – задоволення дороге, а щастя дітей – безцінне

Триває осінній сезон весіль. Яким бути цьому торжеству – пишному, екстравагантному чи скромному – вирішувати молодим. Для когось воно фінансово безболісне, а для когось – роки повернення боргів. Скільки ж насправді коштує таке задоволення? «Трудова слава» склала бюджет весілля в Іржавці.
Минулої суботи на весільний рушничок стали Сергій Яцеленко з Іржавця та Анна Редькина з Рожнівки. 21-річний Сергій працює трактористом у СТОВ «Іржавецьке», 19-річна Анна – студентка Прилуцького професійного ліцею. До речі, у дівчини потрійне свято: 18 жовтня – захистила диплом, отримавши спеціальність перукаря-манікюрниці, 19 – весілля, 20 – день народження мами. Оскільки в Ічні шлюбного агентства немає, турботи з організації весілля лягли на плечі молодят, батьків нареченого – Оксани та Віталія Яцеленків, нареченої – Тетяни та вітчима Володимира Ярохнів. До приготувань залучали й рідних. Оскільки весілля трапляється раз у житті, економити на ньому не варто, вважають вони. Свято гуляли вдома і в Яцеленків, і в Ярохнів.
Обручки
Ювелірні вироби 585-ї проби Сергій та Анна купували в магазині. На це витратили 2600 грн. (ціна обручок залежить від ваги золота в них).
Сукня, костюм, зачіски
Головним атрибутом шлюбної церемонії для кожної нареченої є весільна сукня. Наряд для Анни обирали в магазині, його загальна вартість склала майже 5000 грн. Зокрема, на сукню витратили 2000 грн., манто – 350 грн., фату – 300 грн., решту грошей витратили на туфлі, білизну, аксесуари – рукавички, підв’язку, квіти у волосся. Весільна зачіска, яку нареченій робила ічнянська перукарка коштувала 300 грн., манікюр та нарощування нігтів – 250 грн.
Нареченого одягнути простіше й дешевше. На класичний костюм Сергія, взуття, краватку, сорочку, букетик з живих квітів пішло майже 2000 грн.
Фото, тамада, музика
Весільного фотографа молоді замовляли з Ічні. Вартість цієї послуги – 1000 грн. Людина, яка повинна створити атмосферу свята, скоординувати роботу, музикантів, кухні, повести за собою всіх гостей, зробити свято веселим, цікавим та незабутнім – це тамада. Ічнянському тамаді за його роботу заплатили 1200 грн., співакам з Дорогинки – 700 грн.
Декор і антураж
На весільний декор пішло 1530 грн. Зокрема, запрошення для гостей купували по 3 грн. за штуку, плакати та прикраси для палатки – від 2 до 5 грн., дещо виготовили самі. Букет нареченої замовляли у «Квіткарні», флористи склали його за 300 грн. Палатку взяли на прокат за 300 грн., але без брезенту, на його купівлю пішло ще 500 грн.
Шлюбна церемонія, вінчання
При поданні заяви на державну реєстрацію шлюбу наречені сплатили державне мито до сільської ради в сумі 0,85 грн. Шлюб Сергій та Анна уклали у сільському будинку культури. Урочисту шлюбну церемонію провела секретар Іржавецької сільської ради Віра Чуб. Сама церемонія безкоштовна, але для цього знадобилися: весільний рушник, шампанське, цукерки, солодощі, на що витрачено 175 грн. На рушники для сватів та хустки свахам виклали 300 грн.
Після офіційної реєстрації шлюбу таїнство вінчання провели в православному храмі. Недільного дня отець Петро Місяйло повінчав молодят в Іржавецькому храмі Свято-Троїцької Парафії. Сама церемонія коштувала 300 грн. Крім цього, для вінчання купували коровай, дві ікони, два рушники під ікони, хустку під Євангеліє, вінчальні свічки, дві хусточки, щоб тримати вінці, на це витратили 530 грн.
У весільному кортежі було сім автомобілів, на пальне витратили 1000 грн. На прикраси для автомобілів, бутоньєрки – ще 1200 грн.
Меню, торт, коровай
На весільний банкет запросили 100 гостей: 30 – від нареченої, 70 – від нареченого. Святкували вдома. Меню затягло на 10000 грн. До нього ввійшли гарячі та холодні страви, м’ясні та рибні блюда, копчені кури, домашня ковбаса, 5 видів салатів, нарізка, напої, фрукти, солодощі. Були на святковому столі й булки з печі, пиріжки з сиром та маком. М’ясо своє – вигодували кабанчика (150 кг), 22 качки, 5 індиків та 18 бройлерів, але на базарі довелося докупити ще 10 кг свинини. За ринковими цінами вартість м’яса склала 10000 грн.
На спиртні напої (80 літрів горілки та 50 пляшок вина) витратили 4200 грн. Два весільні торти на 3,5 кг придбали за 600 грн. Не обійшлося і без традиційного короваю. Їх замовляли два вагою по 3,5 кг – (один в родині молодого, другий – молодої) і заплатили за них теж 600 грн. Весільні бокали для молодят коштували 75 грн.
Традиції на весіллі
В Іржавці батьки благословляли молодят на шлюб іконами. Святі образи купували у храмі: нареченій – ікону Божої Матері, нареченому – ікону Спасителя.
За молоду Сергій платив викуп. Традиційно «грошовою одиницею» для нього стали горілка та гроші. Проводжали молодят під вінець, обсипаючи зерном, цукерками та копійками – на багате й щасливе сімейне життя. Вдома батьки зустрічали вже молоде подружжя з хлібом-сіллю. А ще гості викрадали черевичок нареченої, молодята танцювали перший подружній танець. Гостей пригощали короваєм, а ті дарували подарунки.
Вартість весілля
Як з’ясувалося, весілля – задоволення дороге. За нашими підрахунками вартість іржавецького весілля – більше 40000 грн. Це середнє весілля, яке гуляють більшість. Звісно, можна зареєструвати шлюб і без урочистостей, але кожна дівчина мріє одягти весільну сукню…
Де ж взяти гроші?
Звичайно, не у всіх українських родинах, які мають дочок на виданні, чи синів шлюбного віку одразу знайдуться такі кошти. Тому батьки наречених, якщо не мають заощаджень, позичають у рідні, беруть кредити. Сім’ї Яцеленків та Ярохнів не виключення, вони теж і позичали гроші, і брали в кредит. Все заради дорогих дітей. А обидві родини не нахваляться: одні – своєю хазяйновитою невісточкою, інші – тямущим зятем.
Редакція районки вітає Сергія та Анну Яцеленків зі шлюбом. Нехай їхні стосунки будуть міцними, життя щасливим! А гроші – діло наживне.
Весільний бюджет рахувала
Наталія Єпіфанович

Переглядів: 622 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук